Підтримати нас

Вимагати від батьків ВПО довідку з місця роботи для зарахування дитини в садок - незаконно

Vgoru
Автор статті
30 січня 2023 08:47
1,454
Поширити:

Від початку повномасштабної війни до допомоги нашій армії долучаються навіть найменші українці та україночки. Використовуючи свої таланти та кмітливість, діти разом з дорослими плетуть маскувальні сітки, збирають гроші для ЗСУ, продаючи власноруч зроблені прикраси чи лимонад і солодощі. Хтось грає на музичних інструментах чи танцює. Або малює для захисників і захисниць, щоб підтримати ЗСУ на передовій.

Попри це, допомагаючи державі, багато дошкільнят не можуть відвідувати дитячі садочки. Адже їх батьки після вимушеного переїзду через війну стикнулися з проблемою влаштування дітей у дошкільні заклади освіти. Піти на роботу без садка стало неможливим. Хоч закон і гарантує право дитини на дошкільну освіту та першочергове зарахування дітей зі статусом ВПО, реалізувати його стало майже неможливим. Щоб захистити свої права та знайти шлях вирішення проблеми, громадяни почали звертатися до організацій громадянського суспільства та юристів.

До ГО “Громадський центр “Нова генерація” надійшли звернення жінок ВПО, які не можуть влаштувати своїх дітей дошкільного віку в садочки:

“Через   війну росії проти України та окупацію Херсонщини ми реколували нашу організацію в Івано-Франківськ. У вересні ми, за підтримки USAID, спільно з партнерами БФ “Херсон нескорений” відкрили Херсонський NGO Хаб. Це коворкінг-простір, де новомістяни з Херсонщини отримують, зокрема, інформаційну, юридичну та гуманітарну допомогу. Тут працюють громадські активісти, відбуваються різні культурні та просвітницькі заходи, працюють навчальні курси, реалізуються мистецькі та волонтерські ініціативи.

Наш Хаб -  це більше, ніж простір, це ціла система, в якій різні партнери надають різні послуги та допомагають людям. Місце, куди херсонці приходять знайомитись між собою, встановлювати нові соціальні контакти та вирішувати  проблеми. Над однією з них працюємо і ми. 

Отже, ми отримали звернення жінок ВПО, які не можуть влаштувати  дітей  у  садочки. Вони отримували відмову. Враховуючи, що лише на Прикарпатті зареєстровано 8800 ВПО саме з Херсонщини, проблема ця масштабна. І є одним із основних викликів для новомістян”, - розповідає виконавча директорка ГО “Громадський центр “Нова генерація” Оксана Глєбушкіна.

Вона пояснює, що, зокрема, у рамках проєкту “Посилення голосу херсонських активістів проти російської окупації”, організація займається різними адвокаційними кампаніями. І щоб допомогти жінкам, вирішили дослідити питання та провели серед батьків ВПО опитування про доступність дитячих садочків у приймаючих громадах:

“Ініціативна група громадських організацій Херсонщини провела опитування через заповнення Гугл-форми у різних областях України. Отримали під сотню відповідей батьків. З'ясовували, що  стає на заваді влаштуванню дітей у садок. І головне - як  ми, як організації громадянського суспільства, можемо допомогти вирішити цю проблему”, - пояснює Оксана Глєбушкіна.

Громадські організації Херсонщини проводили опитування серед батьків ВПО

Основна причина відмови — вимога довідок з місця роботи

Проаналізувавши ситуацію, активістки з’ясували, що типовими причинами відмови у зарахуванні дітей ВПО у садки, озвучені батькам керівниками громад і самими закладами, є:

1) відсутність місць у закладах;

2) вимога до одного з батьків (у деяких громадах — до двох батьків одночасно) надати довідки про офіційне працевлаштування.

І тут коло замкнулося. Адже, щоб піти на роботу, потрібно влаштувати дитину в садок. А щоб влаштувати її в садок, потрібна довідку з офіційного місця роботи.Ми розуміємо, що багато хто чіпляється за будь-яку можливість роботи та заробітку. І часто вона не є з офіційним працевлаштуванням. І ця проблема була й до повномасштабного вторгнення. 

Після відкриття закладів дошкільної освіти у травні-червні стало відомо, що, по суті, групи у садках неповні, оскільки батьки не могли надати довідки. То чи є у такому випадку здоровий глузд? А головне, чи законно вимагати від батьків ВПО такі довідки з місця роботи?

Діти під час занять у Херсонському NGO Хабі, які організовують партнерські організації (БО “Херсон нескорений” і “СпівДія заради дітей”)

Вимагати довідки про офіційне працевлаштування — незаконно

Юристка “Нової генерації”  склала правовий висновок, виклавши законодавчі підстави для зарахування дітей ВПО до закладів дошкільної освіти.

Як законодавство України регулює це питання: 

  1. Правовий статус внутрішньо переміщених осіб, в тому числі малолітніх, врегульований Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

      2. ЗУ «Про дошкільну освіту» гарантує всім громадянам України, в тому числі ВПО, незалежно від їх місця проживання, рівні права на  дошкільну освіту. 

Всі дитячі садочки в Україні при зарахуванні дітей мають керуватися цим Законом, а також Положенням про заклад дошкільної освіти. У ньому зазначено дві ключові норми. Їх мають дотримуватися, в тому числі, і органи місцевого самоврядування, приймаючи та впроваджуючи рішення про зарахування дітей до ЗДО. 

  1. Діти з числа ВПО чи діти зі статусом дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають право першочергового зарахування до державних (комунальних) ЗДО;

  2. Пунктом 9 Положення про ЗДО визначений виключний перелік документів, необхідних для зарахування дітей в заклад дошкільної освіти. Він включає:  заяву одного з батьків, копію свідоцтва про народження дитини, медичну довідку з висновком про можливість відвідувати ЗДО та інші документи, надання яких зумовлене медичними та/або педагогічними потребами дитини. Отже,  довідка з місця роботи одного (обох) з батьків не є документом, необхідним для зарахування дитини до ЗДО. 

Закон — на боці дитини

На офіційній сторінці Мінреінтеграції України  є роз’яснення від 9 листопада 2022 року про те, що у ВПО немає обов’язку надавати довідку з місця роботи для реалізації свого права на влаштування дитини в ЗДО. Аналогічне роз’яснення є і на сайті Урядового порталу. Та й на сайті Міністерства освіти і науки у переліку документів для зарахування дитини до садка довідок з місця роботи батьків немає. Тому вимоги надавати такі довідки суперечать законодавчим нормам. 

Тенденція вимоги від батьків ВПО довідок з місця роботи є не лише на Прикарпатті, а й в інших регіонах, де приймають людей, які змушені були виїхати через війну. Такі незаконні вимоги викликають  обурення.  А чиновники аргументують таке рішення тим, що якщо у когось із батьків немає довідки про офіційне працевлаштування, то вони де факто не працюють, тому можуть бути зі своїми дітьми вдома.

Оксана Глєбушкіна з командою ГО “Громадський центр “Нова генерація” працюють над адвокаційною кампанією

Проте батьки і надалі залишаються без роботи та можливості заробітку, в діти ВПО - без дошкільної освіти та спілкування з однолітками, яке, безумовно, сприяє інтеграції у нове середовище. В умовах війни люди масово втратили роботу і намагаються заробити навіть неофіційними способами. Тож, мова про “сидіння вдома з дітьми” у той час, як держава гарантує ВПО право на першочергове зарахування, є недоречними та незаконними. 

Крім того, МОН ще в березні підготувало лист «Про зарахування до закладів дошкільної освіти дітей із числа внутрішньо переміщених осіб» з проханням до територіальних громад швидко реагувати на потреби маленьких українців та сприяти зарахуванню дітей ВПО дошкільного віку до закладів освіти.

Розвиток дітей у Херсонському NGO Хабі під час занять, організовані БО “Херсон нескорений” і “СпівДія заради дітей”

У працевлаштуванні ВПО мають бути зацікавленими і приймаючі громади

Юристи кажуть, що відмову в зарахуванні ВПО через відсутність довідки про офіційне працевлаштування одного чи двох батьків варто оскаржувати через суд. Проте проблема потребує комплексного вирішення. 

Оксана Глєбушкіна розповідає, що  організація працює над створенням коаліції громадських організацій та залученням експертів, які допоможуть в публічній експертній дискусії відшукати альтернативні шляхи забезпечення рівного права на доступ до закладів дошкільної освіти в приймаючих громадах:

У цьому мають бути зацікавлені не лише ВПО, а й приймаючі громади. Бо, на жаль, багато хто вже не зможе повернутись у свої домівки в рідні міста та села. Тож сім’ї з дітьми залишатимуться в тих громадах, де вони є тепер. Попит на послуги дитячих садочків не буде зменшуватись. І поки базові потреби батьків у послугах дошкільної освіти не будуть задоволені, вони не зможуть працевлаштуватись і заробляти самостійно, щоб зменшити навантаження на забезпечення гуманітарною допомогою від громади, держави та міжнародних організацій”.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ