Підтримати нас

Розкопувати могили – прибутково і безкарно

Автор статті
03 грудня 2021 06:44
1,003
Поширити:

«Чорна археологія» в Україні за всіх часів була поширеною. А особливо - в останні роки. Щезають кургани, які ще донедавна стояли обабіч степових доріг. Розкопують у пошуках цінних пам’яток могили і древні поселення.

Одне з них - античне городище Скелька  біля  села Олександрівка Білозерського району Херсонщини. Кримінальні копачі довгий час орудували тут, вишукуючи лиш те, що можна швидко продати. Вони навіть повивертали  величезні кам’яні брили з фундаментів прадавніх споруд, і тепер відтворити минувшину цього поселення дуже проблематично.  І хтозна, скільки артефактів, що добуто тут, потрапили до приватних колекцій.

Свого часу «Українська правда», що присвятила копачам ціле розслідування, писала:

Колекціонувати старожитності − популярне хобі українських політиків. Зокрема, відомо, що Янукович любив скіфське золото, а Ющенко − трипільську кераміку…  Сімейство Януковичів тоді фінансувало розкопки скіфських курганів, але виключно для своїх персональних колекцій. 

Тож  «чорні археологи» біда не лише Херсонщини. Ось і на цьому тижні, повідомляє Спілка археологів України, під Києвом невідомі шукачі скарбів історії понівечили в урочищі Шаргород  пам’ятки археології городища Ольшаниця. Там вони на 28 гектарах вирили аж 5156 копанок.  З дрона  зафіксували масштаби вандалізму в середньовічному місті Торчеськ, землі якого нині перетворили на сільськогосподарські угіддя біля села Ольшаниця. 

«Цифра вражає: 5156 ямок з’явились на пам’ятці лише за 21 день, що минув з часу збору урожаю...Вони «видобувають» з культурного шару металеві предмети, висмикуючи їх з історичного контексту пам’ятки та позбавляючи нас можливості у майбутньому дізнатись про людей, які жили тут. Їх називають «копачами», або археологічними браконьєрами. Часто «чорними археологами», - пишуть науковці. 

Спілка археологів закликає Міністерство культури звернути увагу на ці цифри. Але в міністра Олександра Ткаченка це, певно, не на часі. Він зайнятий з’ясуванням стосунків зі «слугами народу», котрі вивели з-під його опіки Держкіно. 

Скоріше варто було б археологам звернутися до міністра МВС Дениса Монастирського. Але і в нього у зв’язку із анонсованим Зеленським державним переворотом клопотів, мабуть, аж ніяк не менше. 

А тим часом в Україні залишається все менше перспективних для досліджень істориків місць, де б уже не побували «чорні археологи».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ