Підтримати нас

Реанімації стали відкритими. На черзі – роз’яснення для медперсоналу – громадськість, МОЗ

Vgoru
Автор статті
08 липня 2016 15:09
583
Поширити:

Наказ Міністерства охорони здоров’я України №592 «Про затвердження Порядку допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії» (далі – Наказ) відкриває людям двері до реанімацій, де перебувають їхні родичі.

Відсутність допуску до реанімації, допуск раз на кілька днів або на дуже короткий, визначений лікарем, час тепер у минулому. Наказ дав відкритий допуск до пацієнта 24/7, можливість перебувати одній особі біля пацієнта без часових обмежень. Родичі самостійно зможуть обирати зручний для відвідування час. Недотримання посадовими особами Наказу є дисциплінарним правопорушенням, що тягне за собою юридичну відповідальність. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповів Віктор Шафранський, в.о. міністра охорони здоров’я України.

Тепер головне – провести роз’яснення серед закладів охорони здоров’я та слідкувати за виконанням ними документу. З цією метою, на наступному тижні МОЗ планує провести нараду для керівників управлінь з питань охорони здоров’я в областях, де озвучать чіткі директиви та відповіді на питання. «Це дуже хороший приклад співпраці громадськості та центрального органу виконавчої влади. Було декілька робочих нарад, де всі сторони процесу висловлювали свої думки, радилися, і у результаті вийшов хороший документ, який вирішить важливу соціальну проблему», – заявив пан Шафранський. В.о. міністра також наголосив, що для відвідування реанімацій потрібен лише спеціальний одяг: халат, маска та бахіли. Ніяких інших обмежень бути не може, і для цього необхідно проводити роз’яснення серед працівників медзакладів.

На думку Анастасії Леухіної, співініціатора Наказу, таке нововведення сприятиме більшій прозорості дій медперсоналу. Родичі зможуть допомагати видужанню своїх близьких, і воно буде відбуватися швидше. Це також дисциплінує персонал лікарень, та контролює використання ліків у закладах. За словами пані Леухіної, цей Наказ – один з найпростіших та найлаконічніших текстів у нормативно-правовій базі України. До його створення долучилися більше 50 громадських ініціатив з усією країни, народні депутати та лікарі. Анастасія Леухіна також наголосила на необхідності не обмежувати відвідування реанімаційних відділень певними годинами. «Ніхто не може обмежити відвідування певними годинами. Моя дитина померла вночі. Якщо обмежити право на відвідування лише окремими годинами, то такий наказ взагалі немає значення», – підкреслила вона. Ірина Литовченко, виконавчий директор БФ «Таблеточки», розповіла, що наразі у лікарнях батьків пускають до дітей у реанімацію лише з 11 до 18 години. «Ми, громадські ініціативи та органи влади, дали людям інструмент, тепер від людей залежить, як вони будуть користуватися, чи будуть вони домагатися своїх прав, чи будуть вони стукати у двері та писати [скарги]», – наголосила вона.

За словами Єлізавети Шунько, головного неонатолога Міністерства охорони здоров’я України, діти, які щойно народилися потребують поруч батьків. Наразі у планах відкрити доступ до відділень післяродової терапії, адже мама має у будь-який час бути поруч з дитиною. «У відділення інтенсивної терапії лікують не тільки ліки. Присутність мами, батька, близької людини – дітки це все відчувають, і стан їх покращується. Якщо мова йде про дітей до року, то мама має бути цілодобово, бо грудне вигодовування – це підтримка і здоров’я, і життя дитини», – пояснила пані Шунько.

Анна Карашівська, співзасновниця Громадської ініціативи «Бути поруч», розповіла про ініціативу «Тихі концерти», які її організація проводила у реанімаційних відділеннях лікарень Києва та Рівного. «Ми робили це, аби показати, що реанімація – це не тюрма. У реанімації можуть приходити діти [та батьки] пацієнтів. В інших країнах туди пускають також тварин. Це ідеал, до якого ми маємо прагнути», – зазначила вона.

Катерина Булавінова, медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), вважає, що Наказ – лише початок, бо фактично заборони на відвідування раніше не було. Проблема полягала у людях, які виступають проти, і які нікуди не зникли. За словами пані Булавінової, зараз шукають фінансування для проведення відповідних тренінгів для медичних працівників. «Цей наказ стосується як дітей, так і дорослих. Якщо за права дитини ще хтось бореться, до за дорослих не бореться ніхто. Це великий шанс для доросли людей, які залишились самі», – додала пані Булавіна.

Довідка:  Ініціаторами прийняття Наказу стали громадські активісти та благодійні фонди у співпраці з МОЗ України, зокрема: Громадська ініціатива «Бути поруч», Асоціація батьків передчасно народжених дітей, БФ «Таблеточки», БФ «Лікар.Інфонд», МБФ «Відродження», Анастасія Леухіна, та ін. При розробці тексту Наказу було взято за основу рекомендації Юридичної компанії «Юбікон» та Юридичного бюро «Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і партнери». Адвокаційна кампанія #пуститевреанимацию на захист прав пацієнтів та їхніх близьких тривала майже рік. У результаті прийняли революційний для України документ, який відкриває двері відділень інтенсивної терапії (ВІТ) не лише батькам маленьких пацієнтів, а й близьким хворих дорослого віку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ