Підтримати нас

Про безпеку дбають шерифи

Автор статті
14 лютого 2019 09:41
1,159
Поширити:

У Херсоні видали унікальну збірку: «Успішні практики безпеки. Український масштаб». Жодного аналогічного видання в країні ще не було.

В книзі - реальне життя, події та історії про людей, які захищають правопорядок в малих населених пунктах: селах, об’єднаних територіальних громадах, невеличких містах.

Це розповіді про цивільних місцевих мешканців, які охороняють спокій та правопорядок «у глибинці», тобто там, куди правоохоронці навідуються вкрай рідко. Це історії про те, як, наприклад, у Чулаківці Херсонської області 80% злочинів розкривають ще до приїзду поліції; або як бабусі та дідусі створили в Лучках Полтавської області «народну варту» - чергували по ночах на в'їзді і виїзді з села (поки не встановили відеоспостереження), щоб заїжджі злодії корів не крали; або - про Одринку Харківської області, яка розташована  в низині, тому там навіть немає мобільного зв'язку і до поліції неможливо додзвонитися.

Команда проекту «Шерифи для нових громад»* цілий рік досліджувала, як селяни Херсонської, Харківської та Полтавської областей дбають про свою безпеку, як ця діяльність відбувається, чим забезпечується та як узаконена. Адже єдиного «державного зразка» немає, і в кожній місцевості - свої «ноу-хау». Команда також вивчала, як цивільні люди долучаються до охорони безпеки в інших країнах, зокрема, - в Канаді, США, Естонії.

І все, що вдалося знайти за рік - зібрано в книзі «Успішні практики безпеки. Український масштаб». Крім реальних історій, в збірці є зразки документів, якими громади узаконюють діяльність своїх цивільних захисників правопорядку, їх посадові обов’язки, повноваження, зразки статутів  та розпоряджень, є коментарі експертів щодо переваг тієї чи іншої форми організації безпеки. Тобто, збірка, це не тільки «детективи» про життя в селах, а ще, фактично, - покрокова інструкція, як громаді для захисту свого спокою можна  отримати свого шерифа.

Збірка розповсюджується безкоштовно. Також вона є у вільному доступі в електронному вигляді на сайті «Шерифи для нових громад», який також створила команда проекту.

Крім того, на сайті є інші видання, підготовлені та надруковані командою, зокрема, брошура «Що таке громадське формування та як його зареєструвати», буклет «Пам’ятка для цивільних сміливців, або що таке «законне затримання». Ще - документальне відео про життя сільських «шерифів» та багато іншої цікавої інформації.

* Авторський колектив команди проекту «Шерифи для нових громад»:

Алла Тютюнник, експерт з прав людини, виконавчий директор Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я», тренер зі стратегій і тактик захисту прав людини та кампаній з едвокасі, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини, керівник правозахисного департаменту Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA.

Леонід Бондарчук, експерт з медіа-стратегій правозахисних кампаній та кампаній едвокасі, головний редактор онлайн газети «Вгору»

Наталя Бімбірайте, директор Громадської організації «Інформаційно-ресурсний центр «Правовий простір», голова правління Громадської спілки «Мережа правового розвитку», член правління УГСПЛ, правозахисниця, громадська діячка.

Ілона Коротіцина, директор онлайн газети «Вгору».

Олена Старюк, керівниця громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я».

Ірина Ухваріна, заступниця головного редактора онлайн газети «Вгору».

Лариса Оленковська, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету; Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України.

Ольга Настіна, к.ю.н., доцент Білоцерківського національного аграрного університету, експертка з питань децентралізації.

Рижкова Світлана Анатоліївна, старший викладач кафедри теорії та історії держави і права Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Юрій Чумак, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», експерт Асоціації УМДПЛ.

Людмила Чванько, редакторка ІРЦ «Правовий простір».

Олена Орлова, редакторка ІРЦ «Правовий простір».

Маргарита Плахотнюк, адвокат.

Тетяна Крючкова, коректор онлайн газети «Вгору».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ