Підтримати нас

Правдине: російські вояки грабували навіть людей з інвалідністю

Vgoru
Автор статті
16 березня 2023 16:00
2,891
Поширити:

Подружжя Василь та Марія з села Правдиного Білозерської селищної громади мають статус інвалідів. Пан Василь погано бачить, у пані Марії хворе серце. Окупанти винесли з їх хати увесь скарб та викрали з подвір’я автівку зятя, поки господарі переховувалися від обстрілів у підвалі сусідки.

Було десь на пів п’яту ранку, – розповідає пані Марія. – Підходимо з чоловіком до воріт, бачу, якась кофта лежить. Кажу: “Кофтина ніби зятя Андрія. Чого це вона тут?”. А Василь мені: “Тихіше, бо орки ж тут, під вишнями гомонять”. Заходимо до хати, а там – пустка, усе винесли! Не втрималася, хоча Василь не пускав, пішла під ті вишні. Підійшла й одразу: “Чого до нас у хату залізли?  Як ви так могли? Забрали всі речі, ні ковдри, ні курток наших не залишили!”. Орки  про щось посперечалися, один встав, віддав одну нашу ковдру. І все.

Будинок Василя з Марією розташований на вулиці Степовій. Якщо їхати з Херсона – це перша вулиця села. 

До російської навали родина тримала корів. Молоко здавали приватному підприємцю. А за вторговані кошти самі жили та худобу з домашньою птицею годували: купували сіно та інший корм, оплачували їх доставлення.

Коли танки загарбників заходили в Правдине, наших військових там не було. Проте окупанти все одно обстріляли населений пункт. Від тих снарядів у будинку подружжя двері вибило, шибки повилітали, побило шифер.

Чоловік з дружиною з перших днів окупації ховалися в підвалі сусідів. У них є власний підвал теж. Однак не годився для укриття: сходинок не було, плити перекриття нікчемні.  Навідувалися до власного господарства лише погодувати, напоїти худобу та птицю. 

Російські військові, стримуючи перший наступ ЗСУ (Правдине звільняли тричі) з Миколаївського напрямку, окопалися буквально за кілька метрів від подвір’я подружжя –  через дорогу в рові під вишнями. А танки стали на Степовій у лісосмузі.  

Подружжя втекло від обстрілів до родички на іншу вулицю, де було безпечніше. Повернулися додому, коли наші відступили. А під вишнями та на полі лежали загиблі українські воїни. Росіяни не дозволяли їх поховати.

Жінка досі не може спокійно згадувати пережите, починає плакати та задихатися від болю в серці:

Що ми йому зробили, тому ідіоту (путіну)? Щоб у них таке життя було, як у нас…

До окупації в селі багато людей тримало корів. Лише на одному з пасовищ на краю села, де живуть Василь із Марією, випасалося понад 80 голів худоби. Наразі там  лише сім корів та кілька телят. Загалом у селі залишилося десь 30 – 40 голів. 

Пані Світлана з донькою випасають корів на свій страх та ризик, бо поля та пасовища досі заміновано. Але сіна годувати худобу нема, бо через окупацію не змогли зробити запаси 

Р. S. Ця інформація зібрана та зафіксована журналістами “Вгору” разом із  документаторами злочинів російської федерації адвокатом Української Гельсінської спілки з прав людини та Фонду милосердя та здоров'я Олександром Даниловим. 

Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину ерефії, повідомте про це. Напишіть на пошту: tribunal_for_putin@helsinki.org.ua або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 26 тисяч воєнних злочинів росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Контакти документатора по Херсонській області ініціативи «Трибунал для путіна»: +38066 94 56 560.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ