Підтримати нас

Права внутрішньо переміщених осіб: як отримати статус ВПО

Автор статті
24 січня 2022 15:00
3,890
Поширити:

Адвокат громадської приймальні української Гельсінської спілки з прав людини при БО “Фонд милосердя та здоров’я” Олександр Данилов провів онлайн-консультацію щодо процедури отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Насамперед він інформував, що внутрішньо переміщеними є громадяни України, іноземці або особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні. Це люди, які змушені були залишити свої домівки через збройний конфлікт, тимчасову окупацію, постійні прояви насильства, порушення прав людини та надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру.

Для отримання довідки переселенця особи, старші 14 років, мають особисто подати заяву до  підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання. Також можна звернутися до уповноваженої особи,   визначеної виконавчими органами сільських та селищних рад. Недієздатні особи та люди з обмеженою дієздатністю звертаються через законного представника. 

Олександр Данилов детально розповів про особливості отримання статусу внутрішньо переміщеної особи окремими категоріями:

“Щодо малолітніх дітей, то від їх імені за таким статусом мають звертатися батьки. За їх відсутності заяву може подати хтось із родичів, у яких проживає дитина. Якщо немає й рідних, то потурбуватися про статус переселенця неповнолітньому має орган опіки та піклування. Якщо ж дитина влаштована до дитячого, лікувального чи закладу соціального захисту, то заяву від її імені на повне державне забезпечення надає керівник такого закладу”. 

Також адвокат ознайомив учасників онлайн-зустрічі з процедурою отримання статусу переселенця студентами, ув'язненими та військовослужбовцями:  

“Звернувшись до органів соцзахисту населення, людина пише заяву. Там вказує дані про себе:  громадянство, дату і місце народження, обставини, які спричинили внутрішнє переміщення,  житлові, соціальні, медичні, освітні та інші потреби. Також повідомляє про свою непричетність до скоєння злочинів.”. 

Головне - підтвердити, що заявник прибув із тимчасово окупованих територій. Для цього потрібно надати паспорт або свідоцтво про народження дитини з відміткою про реєстрацію на тих територіях. Якщо ж цих документів з якоїсь причини немає,  потрібно надати додаткові дані про попереднє місце проживання, наголосив Олександр Данилов:

“Як докази можна надати витяг з Державного реєстру про наявність житлового будинку на окупованій території, трудову книжку, військовий квиток чи інші документи. Це можуть бути фотокартки з місця роботи чи навчання, відеозаписи у якихось публічних місцях. Тобто, йдеться про якісь логічні відомості, письмові або електронні документи, які б підтвердили - особа дійсно там проживала”.

У ряді випадків людина може отримати відмову в наданні статусу внутрішньо переміщеної особи. Однією з причин - відсутність паспорта з відміткою про реєстрацію та свідоцтва про народження. У випадку надання неправдивих відомостей, заявнику також відмовляють у  статусі. 

Ще одна з причин відмови - коли надані докази не підтверджують факту проживання особи на окупованих територіях, говорить адвокат громадської приймальні української Гельсінської спілки з прав людини при БО "Фонд милосердя та здоров'я:

“У цьому випадку є дієвий механізм захисту своїх прав у судовому порядку. Тобто ми можемо підготуватися до суду і встановити факт дійсного проживання в певний проміжок часу на окупованій території”.

Також Олександр Данилов зосередив увагу на випадках припинення статусу внутрішньопереміщеної особи:

“Статус може бути припинено, коли людина сама подала заяву про відмову від довідки, повернулася на місце постійного проживання, виїхала постійно проживати за кордон, подала неправдиві відомості. Звісно, позбавляють статусу осіб, які вчинили злочин. Наприклад, щодо повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, здійснення терористичного акту тощо”.

Серед обов'язків внутрішньо переміщених осіб головним є дотримання Конституції та законодавства України. У випадку переїзду особа має повідомити структурний підрозділ соцзахисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів. При поверненні на колишнє місце проживання слід за три дні повідомити про це підрозділ соцзахисту, де була отримана довідка ВПО.

Якщо ж встановлено, що особа надала неправдиві відомості про себе, то крім позбавлення статусу переселенця її зобов’яжуть відшкодувати всі бюджетні кошти, витрачені на забезпечення її прав. 

Запис онлайн-консультації з більш детальною інформацією можна переглянути на сторінці Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”

Отримати більш детальну інформацію можна за адресою: м.Херсон, вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе) буд. 2, офіс 19 (1 поверх)

Попередній запис за телефонами: (0552) 49-60-03, +38(066) 7909021

Email: FMZ_pravo@ukr.net

Гаряча лінія у Херсоні: +38 (066) 883 11 49, засоби зв'язку з адвокатом: +3(066) 94 56 560

Графік прийому: 

  • понеділок – з 9.00 до 17.00
  • вівторок – з 9.00 до 17.00

Перерва з 12.00 до 13.00

Р.S. Публікація підготовлена  в рамках програми USAID «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ