Підтримати нас

Понад 700 українців чекають на повернення із в'язниць ОРДЛО

Автор статті
25 січня 2020 16:30
702
Поширити:
Понад 700 українців, яких утримують в місцях позбавлення волі в ОРДЛО, очікують на повернення на підконтрольну українській владі територію, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен відвідала зону проведення операції Об'єднаних сил разом з головою ОБСЄ Еді Рамою.

Зокрема, Денісова повідомила Рамі, що з 27-ми "пенітенціарних установ" на окупованій частині Донбасу, повернули на підконтрольну Україні територію 386 осіб, які на момент початку бойових дій на Сході вже були ув'язнені. З них 122 особи звільнили, оскільки скінчився термін покарання, всі інші перебуватимуть в українських в'язницях. Денісова зазначила, що були випадки, коли термін покарання осіб закінчився, але протягом п'яти років окупанти продовжували утримувати їх у місцях позбавлення волі.

"Звернулась до Еді Рами з проханням сприяти у налагодженні процесу передачі громадян України з тимчасово окупованої території Донецької області, адже за минулий рік вдалося перемістити лише 13 осіб", - повідомила омбудсмен.

Вона додала, що сьогодні отримала 569 заяв утримуваних в "ДНР" громадян, а також їхніх родичів щодо повернення на контрольовану Україною територію. На повернення з "ЛНР" очікують 138 українців.

"Висловила сподівання на подальшу допомогу ОБСЄ в цьому процесі, адже це сприятиме відновленню порушених прав українських громадян. Повідомила голові ОБСЄ, що станом на 17 січня 2020 року вдалось повернути на Батьківщину лише 35 громадян України, які перебували у полоні Російської Федерації", - додала Денісова.

Вона також повідомила голові ОБСЄ, що 115 українців утримують в місцях позбавлення волі на території Росії та анексованого Криму. Серед таких українців, є й ті, які позбавлені волі понад п'ять років. З утримуваних Росією українських громадян – 86 кримські татари.

"Акцентувала увагу Еді Рами на те, що деякі громадяни України перебувають у критичному стані. Вони потребують термінового обстеження та надання кваліфікованої медичної допомоги", - зазначила Денісова.

Мова йде про Рефата Алімова, Ернеса Аметова, Валентина Вигівського, Арсена Джеппарова,  Володимира Дудку, Аліма Карімова, Олександра Шумкова, Віктора Щура, яких утримують в РФ. Також у критичному стані перебувають Тофік Абдулгазієв, Джеміль Гафаров, Ескандер Сулейманов та Рустем Шейхалієв, яких утримують на території анексованого Криму.

Денісова закликала Раму застосувати всі можливі важелі впливу для відновлення прав українців та якнайшвидшого повернення їх живими на Батьківщину. Також омбудсмен закликала посилити тиск міжнародної спільноти на Росію, щоб вона виконувала норми міжнародного права, поважала права і свободи людини та громадянина.

"Під час розмови зазначила, що я як уповноважена Верховної ради з прав людини не маю доступу на непідконтрольну територію Донецької та Луганської областей, а також тимчасово окупованого Криму, хоча, відповідно до наданих мені повноважень, здійснюю парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини й громадянина на цих територіях. Також звернулася з проханням долучити мене до моніторингових візитів ОБСЄ, які здійснюються на окупованій частині Донбасу", - підсумувала Денісова.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ