Підтримати нас

На Херсонщині стартував фестиваль поезії Ліни Костенко

Автор статті
11 лютого 2020 08:00
796
Поширити:

На Херсонщині стартував VI обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви».

Цей унікальний захід популяризує творчість поета світового масштабу, підтримує розвиток української культури та сприяє обміну виконавським досвідом серед митців та аматорів Херсонщини.

Про це повідомляє Херсонська обласна рада.

Фестиваль проводиться у два етапи. I-й, відбірковий, триватиме у районах, ОТГ та містах Херсонської області до 11 березня 2020 року і визначить, хто ж саме із талановитих і обдарованих шанувальників поезії Ліни Костенко отримає запрошення на ІІ, обласний етап.

До участі запрошуються талановиті земляки віком від 12 років, які власною творчістю вшановують славетну українську поетесу, а саме:

  • читці-декламатори, що майстерно виконують твори Ліни Костенко;
  • вокалісти, що виконують пісні за мотивами її віршів або пісні Марусі Чурай, героїні одного з найвідоміших її творів;
  • художники, які своїми ілюстраціями унаочнюють щирі рядки поетеси;
  • аматори театрального мистецтва, які пропонують глядачу сценічне втілення поетичних творів та образів Ліни Костенко;
  • автори власних поезій, написаних за мотивами творів Ліни Василівни та віршів-присвят, адресованих їй.

На 19 березня 2020 року – ювілейний день народження Ліни Василівни – заплановане проведення обласного етапу та Гала-концерту лауреатів і гостей фестивалю.

Журі у різних локаціях визначатиме по три лауреати у кожній номінації за критеріями: рівень майстерності, власна творча неповторність і новизна художніх рішень. Тож саме вони і виступлять під час підсумкового Гала-концерту, яким завершується святкове дійство.

Локацією фінальних змагань авторської номінації незмінно виступає обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки. На неї ж покладається завдання відбору та упорядкування кращих поезій та ілюстрацій у збірник вибраного, що видається раз на два-три роки, і має таку ж назву – «Пелюстки для Ліни».

У фойє закладу, в якому відбуватиметься гала-концерт, бібліотека імені Дніпрової Чайки разом із Херсонською художньою школою організує вернісаж малюнків-ілюстрацій до творів Ліни Костенко, які зможе переглянути кожен бажаючий. Також усі учасники Фестивалю, що не потрапили в число лауреатів, отримають можливість порадувати глядачів своєю виконавською майстерністю, скориставшись опцією «відкритого мікрофону», біля якого кожен може вільно прочитати улюблене з творчого доробку Ліни Костенко, власні вірші чи виконати пісню з фестивальної програми. До учасників фестивалю долучаються і його гості. Наприклад, у 2019 році поезію Ліни Костенко «Крила» разом з учасницями фестивалю читав народний артист України Євген Нищук. Два роки поспіль програму фестивальних Гала-концертів прикрашали виступи народних артисток України сестер Лесі і Галі Тельнюк.

Детальніше про Фестиваль та про умови участі в ньому можна дізнатись на сайті Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ