Підтримати нас

Маніпуляція з кандидатами-“двійниками” під час виборів на Херсонщині

Автор статті
08 жовтня 2020 05:55
2,656
Поширити:

Технологія кандидатів-клонів – популярна схема, яка активно застосовується на виборах – від парламентських до місцевих. Усе дуже просто – реєструється кандидат (який є суто "технічним") з ідентичним прізвищем, інколи й ім’ям. Агітація за цього кандидата або не проводиться зовсім, або суто формальна. Та суть навіть не в цьому – у списку для голосування “клон” знаходиться поруч зі справжнім кандидатом. Таким чином, виборці вводяться в оману, ставлять “галочку” часто автоматично і голосують за “клона” – усе робиться для того, щоб забрати голоси у реального кандидата.

Цьогорічні вибори на Херсонщині не стали винятком, але винахідливість “двійників” вийшла на новий рівень.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Центральна виборча комісія опублікувала повний список кандидатів на посаду мера Херсона. Усього зареєструвались 17 кандидатів, серед яких є як представники партій, так і самовисуванці.

Цікаво наступне – на посаду очільника міста претендують два Колихаєва. Один - Ігор Вікторович, народний депутат України та лідер політичної партії "Партія Ігоря Колихаєва "НАМ ТУТ ЖИТИ!".

А другий - Юрій Анатолійович, самовисуванець. Цікаво те, що він житель села Іванівка, Запорізької області і яке відношення він має до Херсона - незрозуміло.

Проте це не єдиний кандидат-“клон”. Самовисуванцем зареєструвався Рожков Юрій Станіславович, житель села Бабайківка Дніпропетровської області. Його ім'я співзвучне  з ім’ям чинного депутата Херсонської обласної ради Рожкова Юрія Геннадійовича, який є першим кандидатом на виборах до Херсонської міської ради від політичної партії «НАМ ТУТ ЖИТИ!» і також зареєстрований як кандидат до Херсонської обласної ради. Сам Юрій Геннадійович у пості на своїй сторінці у Фейсбуці наголосив що не балотується на посаду міського голови і висловив своє обурення наявністю таких “підставних” кандидатів.

У цих двох “двійників” є дещо спільне. Обидва вказали, що працюють керівникам проєктів у громадській організації, назва якої збігається з назвою політичної партії їх “конкурентів” -  "Громадська ініціатива "НАМ ТУТ ЖИТИ".

За даними сайту YouControl ГО «Громадська ініціатива «Нам тут жити» зареєстрована лише місяць тому - 4 вересня 2020 року у місті Бериславі.

Ця громадська організація засвітилася не тільки у Херсоні. Так, у Бериславі на посаду міського голови претендує чинний мер міста Шаповалов Олександр Миколайович від політичної партії "НАМ ТУТ ЖИТИ!", а також самовисуванець - Шаповалов Володимир Григорович, яких хоча б проживає у Бериславі і також працює у цій ГО.

Висновок:

Новостворена громадська організація, назва якої співзвучна із назвою партії реальних кандидатів є суто “технічною”, фейковою організацією, мета якої - створити юридичне підґрунтя кандидатів-“клонів”.

На Херсонщині кандидати-”двійники” вводять виборців в оману не лише співзвучним ім’ям, а й належністю до політичної партії “конкурентів”.

«Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проєкту «БезБрехні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ