Підтримати нас

Колишня “балакуча” співробітниця херсонського СБУ пішла на угоду з прокуратурою і вже на волі

Автор статті
30 квітня 2021 16:30
1,831
Поширити:

Колишню співробітницю Херсонського обласного управління служби безпеки України Ольгу Санжар звільнили від покарання у вигляді позбавлення волі за розголошення російській розвідці секретної інформації. Однак ще три роки вона не має права працювати на службі, пов'язаній із державними таємницями.

Нагадаємо,  Ольга Санжар майже два роки працювала на розвідку Російської Федерації під псевдонімом "Ольга Орлова”. Її куратора від ФСБ цікавило перш за все те, що дізналися українські колеги про присутність і діяльність військовослужбовців РФ на території окупованого Криму.

Ольгу Санжар затримали влітку 2017 року й звинуватили у державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального Кодексу України, - позбавлення волі від дванадцяти до п'ятнадцяти років, іноді з конфіскацією майна). 

Під час першого допиту вона підтвердила, що мала стосунки зі співробітником ФСБ Росії на ім'я Сергій. Але потім категорично заперечувала свою вину й відмовлялася що-небудь пояснювати.

Збираючи докази її вини, правоохоронці провели обшуки не тільки в Херсоні, але і в Одесі, де співробітниця СБУ була зареєстрована. І клопотали у суді про примусову молекулярно-генетичну експертизу, бо добровільно надавати зразок слини арештована відмовлялася

Проте у листопаді жінка вже погодилася з прокурором на угоду про визнання винуватості. Звинувачення у державній зраді з неї зняли, натомість домовилися про покарання за ч.1 ст.328 КК України (розголошення державної таємниці) та за ч.1 ст.263 КК України (незаконне зберігання зброї) - бо під час обшуків знайшли пістолет ТТ й набої до нього.

У результаті Ользі Санжар призначили п'ять років позбавлення волі з позбавленням на три роки права обіймати посади та займатися діяльністю, пов'язаною з державною таємницею. Але у в'язницю “балакуча” співробітниця СБУ не потрапила, суд звільнив її від відбування покарання за гратами з випробувальним терміном три роки.

Засуджена влаштувалася на роботу в приватне підприємство й за ці роки старанно виконувала вимоги випробувального терміну. 

Наразі іспитовий строк закінчився, тож суд звільнив її від відбування покарання. На думку служби пробації, ризик вчинення повторного кримінального правопорушення - низький.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ