Підтримати нас

Херсонщину відвідав архітектор реформи місцевого самоврядування

Автор статті
15 травня 2019 06:26
773
Поширити:

У вівторок, 14 травня 2019 року Юрій Ганущак, консультант Мінрегіону взяв участь у першому засіданні міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Херсонської області. Зустріч відвідали фахівці департаментів та відділів Херсонської обласної державної адміністрації, а також організації, які працюють в напрямку впровадження реформи децентралізації.

Юрій Ганущак презентував бачення щодо майбутнього адміністративно-територіального устрою: зробив короткий екскурс в організацію виконавчої влади та самоврядування; окреслив ключові смисли адміністративних рівнів – громада, район, регіон; розповів про особливості функціонування нових типів районів; висвітлив повноваження місцевих держадміністрацій, а також продемонстрував систему їх взаємодії з урядом. Окремо мова зайшла про специфіку формування районів та госпітальних округів в Херсонській області:

«В Херсонській області планується створити чотири госпітальні округи, але три райони, оскільки в системі округів доступність до лікарень грає важливу роль. При формуванні районів поняття доступності не застосовується, воно є ключовим для формування базового рівня, тобто громади. Для району головна річ – адміністративний центр і це має бути достатньо велике місто. Оскільки місто Берислав входить в зону впливу Нової Каховки, тобто знаходиться ближче, ніж 30 км, тому формується один район. Таким чином Херсонській області запропоновано три райони і чотири госпітальні округи».

Також під час промови експерт наголошував про необхідність запобігання зловживання владою. Тобто рівні місцевого самоврядування поділяються на регіональний — області, субрегіональний — райони, базовий — села, селища, міста, райони в містах:

«Чому створюється субрегіональний рівень? У регіонального рівня є завжди спокуса «тягати тигра за вуса», вони думають що самодостатні, щоб диктувати свої правила гри».

Дмитро Бутрій, т.в.о. голови обласної державної адміністрації, окреслив стан децентралізації в Херсонській області:

«32 відсотки площі області охоплюють об’єднані територіальні громади, серед яких одна із громад має адміністративний центр в місті обласного значення – Новій Каховці. Загалом до складу ОТГ увійшло 103 громади».

Оксана Сілюкова та Леонід Жовтило наголосили, що в області є сім районів, які чинять супротив реформі і де не сформовано жодної об’єднаної громади. Юрій Ганущак з цього приводу зазначив, що Мінрегіон подав пропозицію щодо обмеження фінансування регіонального рівня, тобто адміністрацій, на 2020 рік зменшення фінансування на 20 % і у 2021 році — на 50 %.

Серед переваг Юрій Ганущак виділив ще одну специфіку нашої області:

 «У вас є потужність, щоб сформувати адміністративну еліту, що є основою для ефективного управління державою. Тому Херсонська область в цьому відношенні має певні переваги, бо є ряд областей, де важко виокремити такі адміністративні центри».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ