Підтримати нас

Громадський бюджет – останній місяць перед голосуванням

Автор статті
31 липня 2019 13:00
989
Поширити:

Як наблизити суспільство до демократичного ідеалу? Громадський бюджет є одним із сучасних засобів залучення громади до розвитку міста.

Це своєрідний конкурс на найбільш вдалу та цікаву ідею з покращення благоустрою населеного пункту та створення нового освітнього, культурного або інформаційного продукту. Таким чином запровадження програми громадського бюджету надає звичайним громадянам можливість перетворити свій населений пункт на місце змін та здійснення  мрій. Озеленення вулиці, ремонт тротуарів та прибудинкових територій, відкриття мистецької студії на базі школи або університету - все це можливо. Треба лишень знайти кілька однодумців, сформулювати ідею, розписати кошторис проекту та взяти участь у конкурсі.

Наразі до програми громадський бюджет херсонцями  подано у міську раду 76 проектів. Усі вони діляться на малі та великі. Перші  –   до 250 тис. гривень, останні ж дорожчі і обійдуться загалом  до 1,5 млн.грн. бюджетних коштів.

Нагадаємо, можливість запропонувати свої проекти та обрати серед них найкращі у херсонців з’явилася вперше. Серед українських обласних центрів  Херсон - останнє місто, де проголосували за громадський бюджет. У деяких містах програма працює вже декілька років. У кожному місті свій бюджет на реалізацію цих проектів.

Херсонська міська рада планує виділити на фінансування переможців цього конкурсу 10 млн. грн. 

З чого починали учасники програми громадського бюджету?

У програмі громадського бюджету є наступні етапи: з 15 квітня до 29 травня кожен громадянин мав змогу подати заявку на розгляд свого проекту електронною поштою rada_vid11@city.kherson.ua у відділ  забезпечення депутатської діяльності Херсонської міської ради або заповнити відповідну форму на сайті mvk.kherson.ua. 

Одна особа могла подати не більше 3 малих проектів та 3 великих. Щоб проект  прийняли до розгляду, необхідно було зібрати 15 підписів (окрім автора проекту).   

Для залучення містян до участі в програмі громадського бюджету ГО «Глобальний погляд» провела цикл тренінг-семінарів, де вчили   розробляти конкурентноспроможні проекти для участі у конкурсі та легально просувати їх. Ці тренінги сукупно відвідало 120 херсонців. Організатори задоволені результатами, адже не очікували такої кількості учасників.

Презентація проекту або 15 хвилин слави

Коли проект пройшов технічну перевірку і визнаний таким, що відповідає критеріям цільової програми  громадського бюджету,  провели громадські обговорення. Під час них   у сесійній залі зазвичай були присутні як автори проектів, так і містяни, що не є конкурсантами, але прийшли ознайомитися з проектами. Так херсонці могли визначитися, кому надати перевагу під час голосування.

У Херсоні громадські обговорення тривали з 18 по 25 червня. Кожному дню був відведений свій напрямок. 

18,19 червня – 32 проекти в галузі освіти;

20 червня – 13 проектів у галузі культури, спорту, охорони здоров'я, інформаційних технологій, дорожньої інфраструктури;

24 червня – 17 проектів з питань капітального будівництва та благоустрою;

25 червня – 14 проектів з питань благоустрою.         

Після публічної презентації органи виконавчої влади також розглядали кожен проект окремо. Наприклад, якщо проект пов’язаний з охороною здоров’я, то  оцінку йому мали надати експерти Управління охорони здоров’я Херсонської міської ради.   

Якщо порівняти та узагальнити ідеї херсонців - найбільше ініціатив було у галузі освіти. Найактивнішими серед громади міста виявилися вчителі шкіл та ВИШів, представники дошкільної і позашкільної освіти, небайдужі батьки учнів. Також чимало проектів  присвячено спортивним, оздоровчим та екологічним заходам, проведенню культурних подій та етнофестивалів.  Ще 4-м проектам  давало експертну оцінку  Управління транспорту: капітальний ремонт частини вулиці для музею під відкритим небом, облаштування світлофорного об’єкту на пішохідному переході і 2 проекти, присвячені ремонту асфальтового покриття та проїжджої частини. Ну і,, звичайно багато проектів стосувалося створення дитячих та спортивних майданчиків у тих чи інших районах міста.

На даний час з 76 проектів – близько 7 відхилено. Але навіть  тим проектам, які отримали негативну оцінку,  нададуть  повторний шанс на засіданні Координаційного комітету, яке відбудеться 9 серпня 2019р. Там проаналізують, чому одні проекти  затвердили, а інші довелося відсіяти. 

Як і коли голосувати?   

Голосування за проекти, що допущені  Координаційним комітетом,  почнеться з 2 вересня, коли закінчиться період відпусток,  і триватиме 2 тижні.  Проголосувати можуть громадяни віком від 16 років, які зареєстровані або проживають у Херсоні. Це має бути підтверджено офіційними документами – довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, що засвідчують факт проживання в місті. Одна особа може проголосувати не більше як за 3 великі та 3 малі проекти. Переможцями голосування стануть проекти, які набрали найбільшу кількість голосів за рейтинговою системою, окремо по малих та великих проектах. Мінімальна кількість голосів – 300  за малий проект, 500 - за великий. Голосувати можна буде як вручну, заповнивши анкету на першому поверсі Херсонської Міської ради (в ЦНАПі), так і на платформі громадського бюджету.      

Реалізацією проектів-переможців будуть займатися місцеві органи виконавчої влади протягом 2020 року. Але кілька малих проектів можна буде втілити ще в цьому році. Проекти щодо благоустрою території  здійснюватимуться  тільки на комунальній землі.

*Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2019 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ «Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та онлайн газетою «Вгору» за підтримки Херсонської міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ