Підтримати нас

Громадський бюджет: як подати свій проект і перемогти

Автор статті
10 травня 2019 05:00
1,403
Поширити:

У Херсоні стартувала серія тренінг-семінарів «Як подати свій проект до Громадського бюджету?». Херсонців навчають перетворювати свої ідеї у проекти, які змінять життя у місті на краще.

Що таке громадський бюджет і навіщо він потрібен

Дванадцятирічний син моїх друзів Влад захоплюється баскетболом і мріє грати так само добре, як його кумир із зіркового складу NBA Джеймс Харден, захисник Техаського клубу Хьюстон Рокетс. Але в районі, де він мешкає, немає жодного поля з бодай одним уцілілим баскетбольним кільцем. Батьки хлопця навіть думали переселитися ближче до баскетбольного майданчика, але виявилося, що їх у нашому місті можна перелічити на пальцях, та й ті - вщент розбиті.

Так склалося у Херсоні, що місцева влада не шкодує бюджетних грошей на будівництво футбольних майданчиків, а от про баскетбольні чомусь вже давно забула.

Таких “перекосів” у добробуті міста чимало в різних сферах. Збалансувати потреби мешканців і дії місцевої влади може громадський бюджет або, як ще його називають, бюджет участі. Ось як  він працює: містяни формують свої ідеї у проекти, які підтримують на голосуванні самі мешканці. Після цього проекти реалізують виконавчі органи місцевої влади коштом платників податків. Цей механізм прямої демократії вже запрацював у Херсоні і все готово для прийому проектів від мешканців міста.

Від ідеї до втілення

Батьки Влада захотіли здійснити мрію сина і виявилося, що сусідські хлопці й дівчата теж дуже хочуть займатися баскетболом у своєму дворі. Тож зацікавлені батьки об’єдналися в ініціативну групу і заповнили форму. Це і є проект, в якому вони детально й лаконічно розписали все необхідне: від ідеї до витрат на її реалізацію.

Після того, як проект складено, треба встигнути подати його до 29 травня у кабінет № 529 у приміщенні Херсонської міської ради (пр. Ушакова, 37). Ті проекти, що пройдуть технічну перевірку на відповідність критеріям цільової програми Громадського бюджету переходять до наступного етапу - громадських слухань. На цьому етапі автори презентують свої ідеї для інших мешканців міста і можуть надихнути їх вболівати за свій проект. А далі - фінальне голосування, на якому херсонці визначать переможців.

Реалізовувати ці проекти будуть місцеві органи виконавчої влади впродовж 2020 року. Тобто автори проекту не отримають гроші на картку і не займатимуться підбором підрядників. Проте вони мають право слідкувати за виконанням свого проекту і контролювати дії чиновників в процесі втілення їх ідеї у життя.

За розміром бюджету проекти розподіляються на малі та великі. До великих відносять проекти спортивного чи дитячого майданчика, скверу із зонами відпочинку або, наприклад, смарт-зупинки з інтерактивною мапою і розкладом руху громадського транспорту. На реалізацію такого проекту в цьому році можна розраховувати до 1.5 мільйона гривень витрат. Важливо, що ці об’єкти мають розташовуватися тільки на комунальній землі. Малі проекти - це фестивалі або мурали і ліміт на їх виконання сягає 250 тисяч гривень.

Тут допоможуть втілити ідею у реальність

Для херсонців, на відміну від мешканців інших обласних центрів, Громадський бюджет ще зовсім невідомий. Тому для всіх, хто хоче дізнатися більше про:

  • тонкощі роботи Громадського бюджету в Херсоні;          
  • з яких етапів він складається;       
  • джерела його фінансування; 
  • як можна подати свій проект і втілити у життя круту ідею; 
  • як розробити проект, що виграє у конкурсі проектів;
  • як просувати свій проект, щоб залучити підтримку на голосуванні.

Необхідно слідкувати за анонсами фейсбук сторінки “Громадський бюджет Херсон”. Там оголосять дату і місце проведення наступних тренінг-семінарів «Як подати свій проект до Громадського бюджету?», які відбуватимуться до кінця строку подачі проектів упродовж травня. Проводять тренінг голова правління та фінансовий директор громадської організації “Глобальний погляд” Людмила Абсава та Людмила Кузьменко.

Учасники першого тренінгу «Як подати свій проект до Громадського бюджету?»

Перший тренінг відбувся 7 травня у малій залі Херсонської міськради і викликав ажіотаж, зібравши вдвічі більше слухачів, ніж очікувалося.

“Ми не сподівалися, що збереться стільки херсонців, але це сигнал - мешканці хочуть змін і такий інструмент як Громадський бюджет їх зацікавив” - розповідає Людмила Абсава.

Тренерка та голова правління громадської організації “Глобальний погляд” Людмила Абсава.

P.S. Інформаційна та промоційна кампанія громадського бюджету міста Херсона на 2019 рік проводиться Громадською організацією "Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір", Громадською організацією "Глобальний погляд", Благодійною організацією "Фонд милосердя та здоров'я" та онлайн газетою "Вгору" за підтримки Херсонської міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ