Підтримати нас

Хрестівську громаду чекають масштабні зміни з безпеки

Автор статті
30 червня 2021 11:13
1,928
Поширити:

Вже у цьому році жителі Хрестівської територіальної громади почуватимуться більш захищеними. Минулого тижня місцеві депутати, члени виконкому та активісти визначили місцеві проблеми з безпеки та охорони правопорядку і розробили конкретні кроки для їх подолання.

Нагадаємо, Хрестівська ТГ стане першою в області, де незабаром запрацює поліцейський офіцер громади (ПОГ). Одна з умов успіху цього державного проєкту – наявність у громаді затвердженої депутатами місцевої "Програми з безпеки".

Під час показу та обговорення в Долинському будинку культури документального фільму "Українські шерифи" про старозбур’ївських інспекторів з охорони правопорядку заступниця голови громади Ірина Наумова поділилася:

- У нас є "Програма з безпеки", але вона така… теоретична.  Коли ми її розробляли, шукали якійсь зразки, та нічого більш практичного, придатного для нас, не знайшли. А хочеться, щоб програма стосувалася потреб саме нашої громади. Щоб було зрозуміло, над чим працювати, та як реалізовувати.

Тоді ж керівниця кіноклубу Docudays UA при благодійній організації “Фонд милосердя та здоров'я” Ілона Коротіцина та керівниця громадської приймальні БО ФМЗ, юристка проєкту "Шерифи для нових громад" Олена Старюк пообіцяли приїхати до Хрестівки ще раз та допомогти розробити їм конкретний документ.

Напередодні візиту експертки довго думали, як мотивувати місцевих, щоб ті відверто говорили при «чужинцях» про свої проблеми. Бо досі побутує стереотип - не треба "виносити на широкий загал хатні справи". Перша зустріч у Долинському була змістовною, але "прохолодною". Проте якщо проблему не озвучити, вона просто залишиться поза увагою і  безпековою програмою. Тож запланували чотиригодинний тренінг. І це влітку, коли у селян "хвилина рік годує". Тож експертки переймалися, чи плідна буде робота, чи не розчарує людей витрачений час.

У пошуках відповідей: де в селах відбуваються правопорушення, де людям загрожує небезпека й чому так сталося/стається; як подолати проблему; які і де знайти на подолання ресурси й кого залучити; коли можна буде реалізувати заплановане – у цьому році, наступному, або у 2023-му.

А коли тренінг закінчився, розходитися нікому не хотілося. Бо за чотири години розробили унікальну програму: конструктивну, реальну й дієву. І стосується вона суто потреб місцевих жителів та містить конкретні заходи.

У планах, зокрема, – встановити, нарешті, урни для роздільного сортування сміття, укласти договори про їх обслуговування та провести інформаційну кампанію для залучення населення до сортування; домогтися остаточного оформлення місцевого полігону для твердих побутових відходів, щоб стихійне звалище перетворити на цивілізоване; встановити на вулицях дорожні знаки, а на перехрестях облаштувати пішохідні переходи; налагодити цілодобове водопостачання у кожному селі; встановити відеокамери поряд із дитячими майданчиками, щоб їх бешкетники не трощили; розробити та затвердити ще дві програми – комунікаційну та із благоустрою; затвердити у штаті сільради посаду інспектора з охорони правопорядку та надати йому повноваження виписувати адміністративні протоколи за порушення; призначити майбутнього землевпорядника ще й відповідальним за благоустрій; створити молодіжну громадську раду тощо.

А ще запланували в Хрестівці дооблаштувати місцевий ринок, адже поки що товар виставляють щочетверга просто неба на центральній вулиці села.  

На питання тренерок, яка ймовірність затвердити такий документ на сесії, присутні на тренінгу депутати майже одночасно вигукнули – вони голосуватимуть "обома руками".

P.S. Захід проведено в межах адвокаційного проєкту «Безпека в громадах», який реалізує кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA при БО «Фонд милосердя та здоров'я» в рамках «Кампанії з підвищення рівня впливу громади на процеси прийняття рішень на місцях та розвитку демократичних стандартів врядування – на підтримку реформи децентралізації» за сприяння та підтримки ГО «Докудейз».

Фото Ірини Ухваріної

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ