Підтримати нас

Хрестівська громада гуртується навколо питання безпеки та правопорядку

Автор статті
18 травня 2021 05:30
1,787
Поширити:

Минулої п’ятниці, 14 травня, у Хрестівській територіальній громаді* дивилися документальний фільм "Українські шерифи" та дискутували, як зробити життя в селах безпечнішим.

Хрестівська ТГ стане на Херсонщині першою, де найближчим часом з’явиться свій поліцейський офіцер громади (ПОГ). Громада вже відібрала кандидатуру ПОГа (він наразі проходить навчання), виділили приміщення під поліцейську станцію, а місцевий бізнес (ТОВ "Торговий дом "Долинское") – допоможе відновити будівлю та купити для поліцейського службову автівку.

Як пояснив заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в Херсонській області Андрій Хурса, проєктом "Поліцейський офіцер громади" передбачено підготовку майже 2 тисяч ПОГів, а службових автомобілів на всіх не вистачає. Частку автівок передано Урядом США й розподілене серед перших ПОГів ще минулого року, частину машин у цьому році подарує Канада й декілька куплять за державні кошти. Але це – половина від потреби. Щоб проєкт не гальмувався через нестачу техніки, наразі перевага у підготовці та призначенні на посаду ПОГа віддається в першу чергу тим громадам, які зможуть ще й машину придбати.

Для бюджету Хрестівської ТГ витрати "непід’ємні", адже лише на ремонт приміщення та купівлю автівки потрібно понад 1 млн гривень. Та на допомогу прийшов соціально активний місцевий бізнес. Крім того, ТОВ "Торговий дом "Долинское" пообіцяло додаткове встановити декілька камер відеоспостереження на в’їздах-виїздах з громади та в місцях скупчення людей.  

Це буде стримувати хуліганів/бешкетників й значно полегше роботу поліцейського. Однак без підтримки "звичайного" населення йому все одно буде важко, адже він - один на всю громаду.

У якості прикладу співпраці експерти благодійної організації "Фонд милосердя та здоров’я" й проєкту "Шерифи для нових громад" презентували жителям Хрестівської ТГ фільм "Українські шерифи" з колекції кіноклубів Docudays UA . Стрічку про те, як вже декілька років дбають про безпеку в селі Стара Збур'ївка Херсонської області два місцевих “шерифи” - інспектори сільради з правопорядку Віктор Кривобородько і Володимир Рудьковський. 

А потім обговорили місцеві «болючі теми» та вирішували, яким чином у співпраці з поліцейським можна зробити життя спокійнішим.

Так, наприклад, заступник директора ТОВ "Торговий дом "Долинское" Валентин Чечетов розповів, що на базі підприємства створюється громадське формування, яке має патрулювати село Долинське. Але його діяльність можна поширити – включити до складу ГФ жителів інших сіл громади. Щоб у кожному населеному пункті була відповідальна людина, яка допомагатиме ПОГу, й матиме додаткові повноваження та соціальний захист. У такому разі підприємство також готове забезпечити їх засобами індивідуального захисту та відповідною формою.

А заступниця голови громади Ірина Наумова нагадала присутнім, що до 31 травня ще триває голосування за проєкт «Безпечна громада», поданий на конкурс програми DOBRE. Й запросила підтримати проєкт - адже саме від активності людей наразі напряму залежить ефективність безпекових ініціатив.

Долучитися й допомогти громаді дуже просто:

  • Перейдіть на сторінку Конкурсу за посиланням: https://otg.fakty.com.ua
  • Зареєструйтеся на сайті через електронну пошту або свій акаунт у Facebook.
  • Перейдіть на сторінку проєкту Хрестівської громади: https://otg.fakty.com.ua/communities/khrestivska-hromada
  • І натисніть кнопку "Проголосувати".

*Довідкове. Хрестівська територіальна громада Каховського району Херсонської області утворилася 14 грудня 2016 року. До складу увійшли п'ять сільрад тоді ще Чаплинського району: Хрестівка, Долинське, Надеждівка, Новонаталівка, Шевченка. Загалом – дев'ять населених пунктів: села Долинське, Надеждівка, Наталівка, Новонаталівка, Маячинка, Рогачинка, Світле, Хрестівка, Шевченка.

Адміністративний центр громади розташований в селі Хрестівка – за 130 км від обласного центру.  На території, станом на 01.01.2020 року, живе 6 184 людей.

Специфіка громади визначається діяльністю найбільших сільгоспвиробників ТОВ "Торговий дом "Долинское" (молочне тваринництво), ТОВ "Славута Юг", ПП "БФ "Таврія" (рослинництво).

P.S. Захід проведено в межах адвокаційного проєкту «Безпека в громадах», який реалізує кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA при БО «Фонд милосердя та здоров'я» в рамках «Кампанії з підвищення рівня впливу громади на процеси прийняття рішень на місцях та розвитку демократичних стандартів врядування – на підтримку реформи децентралізації» за сприяння та підтримки ГО «Докудейз».

На головному фото: Про досвід організації безпечного середовища у громадах України розповіла керівниця проєкту "Шерифи для нових громад", директорка ГО "Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" Наталя Бімбірайте. Фото Ірини Ухваріної

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ