Підтримати нас

Електробуси проти тролейбусів: що краще для Херсона?

Автор статті
30 серпня 2019 08:28
1,357
Поширити:

Херсонці живуть в очікуванні нових тролейбусів, які місто має закупити за  кредит в 10 мільйонів євро від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Цей транспорт дозволить місту позбавитися диктату приватних перевізників, подовжити  графік руху вночі та почати втілювати ідею сталої мобільності в життя. Але депутат Херсонської обласної ради Юрій Рожков вважає, що замість нових тролейбусів місто повинно закупити електробуси: буцім вони дешевші, екологічніші та комфортніші. Тож ми вирішили перевірити його слова.

ТЕЗА 1: «Увесь світ сьогодні переходе на електробуси, бо це на 15% економніший вид транспорту, ніж, наприклад, тролейбус.»

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ:

Якщо аналізувати ефективність середнього енергоспоживання у тролейбусів та електробусів, то отримаємо майже 11% різниці. Також аналізувати необхідно не лише пряму витрату електроенергії, але й швидкість окупності від заміни одного виду електротранспорту іншим. Для впровадження електробусів у Херсоні треба збудувати мережу зарядних станцій, навчити водіїв, обслуговуючий персонал. Це суттєво збільшує вартість їх використання. Наразі Херсон має всю необхідну тролейбусну інфраструктуру: депо, контактну мережу, тягові підстанції, курси водіїв тощо. Також у рамках отримання кредиту від ЄБРР місто безкоштовно отримає грант в розмірі 2,5 млн євро (серед яких 1,5 млн від Європейського банку та 1 млн внесок Херсона). Ці гроші витратять саме на оновлення, модернізацію та розвиток тролейбусної інфраструктури міста. Та головне — їх не потрібно буде повертати.

До того ж вартість одного електробуса «Електрон Е191», що виготовляються у Львові, приблизно 9 млн. гривень. Вартість одного тролейбуса «Богдан Т701.17», що закупив Херсон у 2018 році, становила 5,2735 млн. грн. Отже, різниця у вартості майже 45%. Тому твердження, що електробуси дешевші, є маніпуляцією.

ТЕЗА 2: «Ціна та екологія – ось вам і переваги.»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ:

Стосовно більшої екологічності електробусів: останні так само як і тролейбуси живляться електроенергією, тому порівняння екологічності одного електротранспорту з іншим є прямою маніпуляцією.

ТЕЗА 3: «Електробус це не лише транспорт Лондона, Берліна, Мюнхена інших міст світу, це вже транспорт Львова, Києва, а Херсон - чому ще ні?.»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ:

На сьогоднішній  лідером з переходу на електробуси є Китай. За даними Bloomberg, на цю країну припадає 99% виготовлених у світі електробусів, а їх експорт росте. Але в тих же Cполучених Штатах Америки лише 0,5% автобусів є електричними. Більшість розвинених країн (Франція, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Амстердам) з обережністю ставляться до переходу на електробуси. Серед причин — необхідність побудови з нуля інфраструктури для підзарядки транспорту, недостатня кількість тестових випробувань. У Берліні розвивають мережу тролейбусів з автономним ходом, що можуть проїхати 2/3 маршруту на акумуляторах. Швейцарія розвиває тролейбусну мережу, в якій використовуються навіть трисекційні тролейбуси завдовжки 24 метри. А технічний директор Цюріхського міського управління транспорту сказав,  якби  йому в перспективі запропонували замінити тролейбуси електробусами, він би пішов у відставку. 

Так само електробуси майже не використовуються в українських містах. У львівському управлінні транспорту нам відповіли, що лише один електробус фірми «Електрон Е191» працює на маршруті №9. Надалі розвивати мережу електробусів у Львові не планують, натомість  закуплятимуть  тролейбуси з автономним ходом. Так само і в Києві, з грудня 2018 року працює лише один електробус китайської фірми Skywell, який придбала приватна компанія.

ТЕЗА 4: «Електробус маневрений, він без підзарядки може їхати 20 км містом у будь-якому напрямку»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ:

Сьогодні існують тролейбуси з можливістю автономної їзди за допомогою акумулятора до 20 кілометрів без підключення до контактної мережі. Їх вже закупили у Дніпрі, Кропивницькому, Києві. Перевага цього виду транспорту в тому, що не потрібно будувати як зарядні станції для електробусів, так і продовжувати контактну мережу для тролейбусів. При покупці нового електротранспорту Херсон може вписати вимогу автономної роботи тролейбусів у тендерну документацію.

ТЕЗА 5: «З електробусами на маршрутах і ціни на проїзд були б прийнятні як для містян так і комунального господарства Херсона».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ:

Вартість проїзду в пасажирському транспорті встановлює міськвиконком, виходячи з планових витрат транспортного підприємства на обслуговування тролейбусів або електробусів. Розрахунки вартості проїзду в електробусах для міста Херсона наразі не проводилися, тому стверджувати, що ціна буде більш або менш «прийнятною», неможливо. Проте, виходячи з вище наведених фактів, навряд чи вартість проїзду буде меншою за теперішню або заплановану ціну.

P.S. Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту «БезБрехні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ