Підтримати нас

День Соборності і День Єднання. Чи є різниця?

Автор статті
16 лютого 2022 08:41
1,659
Поширити:

Одне з найбільших державних свят - День Соборності України - у нашій країні офіційно відзначається з 1999 року. Як відомо, дату 22 січня для святкування Дня Соборності обрано не випадково: саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Крім того, роком раніше, 1918 року, був прийнятий VI Універсал УЦР, яким проголошувалася незалежність УНР від Радянської Росії.

Таким чином, українці вже понад сто років мають одразу два важливі приводи, щоб продемонструвати народну єдність. Відбувається це як на державному, так і на неформальному рівні. Так, ще 1990 року, за радянських часів, патріотичні сили організували “живий ланцюг” між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних та західних земель України. Ця традиція набула масового застосування і пізніше, наприкінці 2000-х років XXI століття, а остаточно закріпилася після подій на Майдані у 2014 році.

У 2022 році День Соборності відзначався, як і раніше, на всіх рівнях та з дотриманням усіх необхідних процедур. Як свідчить сайт Офісу Президента України, цієї дати Володимир Зеленський поклав квіти до пам'ятника видатному державному діячу Президенту УНР Михайлу Грушевському. Також церемоніальна група встановила до підніжжя монумента кошик квітів.

“Це основа наших успіхів, запорука сильної незалежної держави та відновлення її територіальної цілісності. Це для нас важлива цінність. Давайте виконаємо свій обов'язок перед майбутніми поколіннями – збережемо незалежність та соборність України”, - заявив тоді президент, який з'явився біля постаменту Грушевського у супроводі цілої низки інших високих державних мужів.

Але минуло лише 25 днів, і Володимир Зеленський видає указ про щорічне святкування 16 лютого так званого Дня Єдності. Згідно з указом, цього дня слід вивішувати національні прапори та прикріплювати до одягу синьо-жовті стрічки.

Державний прапор України має бути піднятий на будинках та спорудах у всіх населених пунктах, а закордонними дипломатичними установами України у державах перебування мають провести відповідні іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку України.

Раніше президент видав указ "Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства".

Безперечно, головним приводом для таких кроків можна вважати ситуацію з прогнозами повномасштабного вторгнення російських військ на територію України. Однак у багатьох громадян таке активне педалювання ідей національної єдності викликало щире здивування. Бо нічим принциповим День Єдності від вищезгаданого Дня Соборності не відрізняється, а фактичне дублювання державних свят не призводить ні до чого іншого, як до нівелювання їхньої значущості. Виглядає так, що нинішньому президентові виявилося замало вже давно встановлених урочистих історичних дат і він мав намір отримати свій “особистий” День Єднання. З такими темпами можна очікувати, що з часом кількість державних свят, що відзначаються, як під копірку, буде тільки множитися, а приводи для них ставатимуть все більш абсурдними. Наприклад, чому б не припустити, що президенту та його Офісу не спаде на думку заснувати День Ненападу, або День Отримання Кредиту від МВФ. Чого вже там: кожен день календаря за особливої, дещо надмірної, старанності можна зробити святковим і “патріотичним”. Але навряд чи кількість таких урочистостей здатна посилити рівень самого патріотизму, що черпається не в датах, а в настроях та помислах людей.

P.S. До речі, як відомо, у січні багато українських чиновників і депутатів відбули в найдовшу відпустку за весь час. Багато хто за ці канікули вирушив у далекі та теплі краї, де відпочивали, м'яко кажучи, на дуже широку ногу. Те саме відбувається й зараз, коли напередодні нового свята і перед лицем військової загрози десятки бізнесменів та депутатів з їхніми сім'ями раптово і дуже "патріотично" відбули за кордон. Очевидно, саме там, у Франції, Німеччині, Італії, Ізраїлі їм найкомфортніше прив'язувати синьо-жовті стрічки до своїх рукавів і співати гімн.

На головному фото: 22 січня 2022 року херсонці створили на Антонівському мосту "живий ланцюг" до Дня Соборності України. Фото Антона Балана

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ