Підтримати нас

День пам’яті померлих від СНІДу пройшов у міській бібліотеці Нової Каховки

Автор статті
30 травня 2020 02:00
749
Поширити:

За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку в травні проводиться День пам’яті померлих від СНІДу.

Мета цього заходу – привернення уваги населення до проблеми ВІЛ/СНІДу, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих осіб.

У Центральній міській бібліотеці Нової Каховки, що на Херсонщині, до цієї події підготували стежину здоров’я «СНІД: відчуй себе захищеним», повідомляє Online НК.

Символіка антиснідівського руху – червона стрічка, пришпилена до одягу, вперше була використана в 1983 році в Сан-Франциско США, коли вперше відзначили День пам’яті померлих від СНІДу.

СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту (англ. AIDS) — сукупна назва уражень, що відбуваються на III-IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Загальноприйнятою назвою хвороби на сьогодні є ВІЛ-інфекція. ВІЛ уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням.

Вірус імунодефіциту був відкритий 1983 року в лабораторії Пастера (Франція)  дослідником Люком Монтаньє й його співробітниками. Через рік американському досліднику Роберту Галло вдалось виростити цей вірус в культурі.

На сьогодні, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію, що має катастрофічні демографічні наслідки для всіх країн.

За даними ЮНЕЙДС, загальна кількість людей, інфікованих ВІЛ у світі складає понад 41 мільйон. Кожної години у світі інфікується вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) понад 300 людей. Від хвороб, зумовлених ВІЛ, щодня помирає 5,5 тис. людей.

На жаль, епідемія ВІЛ/СНІДу не оминула й Україну і розпочала свій сумний відлік у 1987 році.
Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей уже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому.

У березні 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1 349 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 403 пацієнтів діагностовано СНІД, а 214 людей померли від СНІДу.
Жертвами СНІДу стали мільйони людей. Хвороба не жаліла й не жаліє нікого. Багато знаменитостей стали жертвами цієї страшної хвороби:

  • Фредді Мерк’юрі, легендарний вокаліст групи Queen;
  • радянський і британський балетмейстер та танцівник Рудольф Нурієв;
  • американський репер Ерік Райт;
  • Джиа Каранджи, яка була однією з перших у світі супермоделей;
  • Айзек Азімов – американський письменник, професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один із найвідоміших майстрів наукової фантастики;
  • переможець конкурсу «Євробачення-2014», австрійський транссексуал Том Нойвірт, відома під псевдонімом Кончіта Вурст, заявила про свій позитивний ВІЛ-статус. Про це вона написала в своєму Instagram.

Щоб оминула вас ця страшна хвороба, ви повинні знати:

  • про основні шляхи зараження СНІДом (секс без презерватива; переливання зараженої крові; використання нестерильних шприців; від вагітної жінки, зараженої СНІДом, до новонародженого);
  • якими шляхами ВІЛ не передається (рукостискання, посуд, їжу, домашніх тварин, туалети, чхання та кашель, контакти в громадському транспорті, монети та паперові гроші, укуси комарів та інших комах, плавання в басейні; дверні ручки та спортивні снаряди; дружні поцілунки);
  • як боротись з ВІЛ;
  • що потрібно зробити, щоб виявити ВІЛ;
  • скільки коштує лікування (у 2017 році вперше за всю історію України кожен ВІЛ-інфікований пацієнт має доступ до безкоштовного лікування);
  • куди треба звернутись по допомогу та ін.

А допоможуть вам знайти відповіді на всі ці питання книжки, які представлені на нашій тематичній поличці:

  • Кирсанов Ф. «СПИД: крупнейшая фальсификация нашего времени», Чацка Н.А. «СПИД: чума ХХ века»;
  • Талан С. «Коли ти поруч»; Юнак В.Ю. «Наркомания – дорога в бездну» та ін.
    Бібліотекарі, в свою чергу, вшанували пам’ять усіх тих, чиї життя забрала епідемія, флешмобом «Зупинимо СНІД».
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ