Підтримати нас

Будуємо Україну Разом - херсонські волонтери ревіталізують бібліотеку

Автор статті
13 грудня 2021 16:10
1,184
Поширити:

Бібліотека №3 перетворюється на простір активностей молоді.

Херсонські волонтери продовжують створювати молодіжний осередок “Будуємо Україну Разом” та завзято залучають усіх охочих покращити життя у своєму місті. Восени наші волонтери - студенти та просто активна молодь, - уже побували у Львові та Хмельницькому, взявши участь у програмі мобільності ТамБУР задля натхнення новими ідеями та обміну досвідом, аби повернувшись додому, долучитися до створення молодіжного центру “Молодіжка”.

Будуємо Україну Разом  — волонтерський рух української молоді, який бере відповідальність за зміни в країні. Він виник як волонтерська акція у 2014 році для відновлення будинків, які знищила війна на сході України. Перші табори проходили виключно на Сході. Проте з часом акція перетворилася на рух, що формує нову генерацію відповідальних українців, які творять зміни: табори щорічно відбуваються за запитом місцевих команд і більш ніж у 10 різних містах України.

Загалом, в Україні працює вже 12 осередків БУРу (у Києві, Харкові, Запоріжжі, Івано-Франківську, Закарпатті, Мукачеві, Львові, Тернополі, Одесі, Чернігові, Охтирці, Смизі та Маріуполі). Тепер до цього руху долучилися й херсонці.

Програма “Будуємо Україну Разом” направлена на волонтерство молоді та допомогу громадам у розвитку. Саме тому діяльністю БУРу є допомога з облаштуванням громадських просторів, молодіжних центрів, волонтерство для молоді, неформальна освіта, допомога у реалізації бізнес та освітніх проєктів, менторство.

Тому БУР – ініціатива не лише щодо будівництва будинків, а й чогось набагато більшого – це ще й будівництво мостів та комунікації між українцями.

Фото з мережі “Інстаграм” херсонського БУРу

Координатор БУРу в Херсонській області Артем Костюченко розповів  історію створення молодіжного центру:

У нас був досвід роботи з БУРом у Скадовську,  тому ми вирішили: чому б не створити молодіжний центр у Херсоні. Адже це велике місто і в цьому є потреба.

Будуємо Україну Разом цьогоріч із командою місцевих волонтерів розробили “своїми руками” повноцінний молодіжний центр у бібліотеці-філії №3. 

“Частиною бібліотеки ніхто не користувався, тому ми обрали цей шматок та почали переформатовувати під нашу організацію, аби молоді було зручно, комфортно та сучасно. Ремонт роблять не професійні будівельники, а звичайні добровольці, які були на БУР таборах і знають, як це робити, проте під керівництвом професійних майстрів, що координують будівельний рух. Вони залучені через соціальні мережі і допомагають у вихідні.” - додав Артем Костюченко.

Окрім цього, у херсонському осередку вже відбуваються культурні заходи: клуб англійської мови, лекції для журналістів, кіношкола, артзаняття та зустрічі з цікавими фахівцями -  усе те, що цікаво прогресивній молоді.

Ганна Свинаренко - координаторка “Будуємо Україну Разом” у Херсоні наголосила на важливості молодіжної організації: 

Це перший у Херсоні простір, в якому можна провести час з користю. Ми хочемо розпочати тут заходи, щоб місто було поінформоване про те,  що, так, дійсно, там збирається молодь.

Їм немає де знаходитись, вони поряд із бібліотекою, а не в бібліотеці. Блукають скверами на вулиці, сидять на лавках, і це не зовсім про здоровий спосіб життя та культурне дозвілля. Багато юнаків, які бажають самореалізуватися та спробувати поволонтерити: провести майстерклас, благодійні акції та знайти себе у профорієнтації. Ці питання, які стосуються молоді – їх багато і з кожним роком вони все більш актуалізуються. Адже, якщо вони не зможуть реалізуватися у рідному місті, то поїдуть далі.

Тому, на думку місцевих координаторів,  юнацтву треба створювати умови для можливості самореалізації та розвитку себе як особистості, провідної  частини великого механізму під назвою ”життя”.

До речі, це і процес ревіталізації бібліотеки у Херсоні та взагалі по Україні. Адже не так давно велися розмови про закриття бібліотек. 

Ганна наголосила:

Наша мета – перетворити бібліотеку на діючий простір! Є багато ідей та пропозицій від херсонських архітекторів, яким цікаво створювати щось нове та цікаве для містян. Ремонтні роботи ще тривають, проходять БУРчики, також планується ще декілька робочих зустрічей, проте вже є заходи, на які приходить молодь.

Долучитись до створення молодіжного центру «МолоДіжка» та творення спільноти волонтерів Херсона може кожен охочий. Згодом планується офіційне відкриття молодіжного центру.

Один із херсонських активістів, Петро, поділився своїми враженнями та розповів, чому він займається створенням БУР осередку:

Почалося все у серпні. Створили чат “БУР в Херсоні”, на якому запровадили зустрічі активістів та майбутніх волонтерів діяльності Херсонського БУРу. Я і так активно волонтерю, тому, повернувшись з чергової мандрівки, зрозумів, що хочу долучатися до БУРу активніше. Наразі майже щовихідних волонтерю у майбутньому осередку. Я отримую від цього задоволення та хочу змінити місто на краще, аби люди не тікали з міста, а навпаки - залишалися та будували своє майбутнє тут. Коли у молоді є місце, де можна зібратися і реалізуватися, відпочити, взяти участь у розробці проєктів та навчатися, обрати професію та знайти своє хобі - це реально крутий розвиток особистості.

Наразі ремонтні роботи підходять до закінчення, домальовується мурал на зовнішній стіні будови.

Фотографія з “Інстаграму” БУРу у Херсоні

Офіційне відкриття планується на початку нового року з “урочистою червоною стрічкою”. 

Будуємо Україну Разом запрошує до діяльності всіх охочих, кому цікаве волонтерство,  хочеться круто поспілкуватися та весело провести своє дозвілля та кому цікаве життя херсонської молоді!

Також БУР запрошує ініціативні групи та громадські організації, які мають ідею проєкту та хочуть покращити свої знання та навички у реалізації проєктів, до участі у навчальній програмі з проєктного менеджменту у сфері громадської діяльності та підприємництва. 

P.S. Якщо ви бажаєте творити зміни у рідному місті, маєте мрії та ідеї, – долучайтеся до БУРу!. 

Доєднатись до команди у Херсоні:

Телеграм-канал: https://t.me/burkherson

Інстаграм: https://www.instagram.com/burkherson

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ