Підтримати нас

Жителям окупованої Херсонщини без паспорта РФ відмовляють у лікуванні

Автор статті
21 квітня 2024 12:56
215
Поширити:
Фото: Getty Images

Жителі окупованої Херсонщини не можуть отримати доступ до медичних послуг без обов’язкового медичного страхування, для оформлення якого необхідний паспорт громадянина РФ.

Про це йдеться у звіті експертів Коаліції “Україна. П’ята ранку” щодо нав’язування українцям громадянства РФ.

Зазначається, що на початку окупації більшість місцевих лікарів саботували вимогу окупаційної влади надавати медичну допомогу виключно за наявністю російських паспортів, і продовжували надавати медичні послуги.

“Але в деяких медичних закладах вже є керівники та медичний персонал, які приїхали з РФ, і саме вони відмовляються лікувати пацієнтів без наявності російського документа”, – розповідають експерти.
 Задля прискорення паспортизації у деяких медзакладах представники незаконної влади навіть відкрили спеціальні відділення, де можна подати заявку. Факт подачі заявки дає можливість отримати лікування.

У деяких населених пунктах окупованої Херсонської області незаконна влада суворо заборонила надавати безоплатну медичну допомогу тим, хто не отримав російських документів

“Голова окупаційної адміністрації населеного пункту Лазурне Олександр Дудка раніше повідомив, що медичні препарати, придбані з бюджету Російської Федерації, громадянам України видавати не будуть, зокрема, й інсулінозалежним”, – зазначено у звіті.
  • У квітні 2023 року президент РФ видав указ, у якому іноземні громадяни чи особи без громадянства мають право перебувати на окупованих територіях до 1 липня 2024 року.
  • Раніше повідомлялось, що іноземні громадяни чи жителі без громадянства, які не мають російського паспорта, за указом президента РФ можуть перебувати на окупованих територіях до 1 липня 2024 року. Жителі, які до зазначеної дати не отримали російського паспорта, ймовірно підлягають депортації або затриманню.
  • За два роки окупації Росією українських територій кількість місцевих жителів, які отримали російський паспорт не досягнула 50%. Саме тому на незаконних виборах президента РФ у березні жителям окупованих територій дозволили голосувати без паспортів.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ