Підтримати нас

Затримали весь склад окупаційної виборчої комісії: проводили на Херсонщині незаконний референдум

Автор статті
25 квітня 2024 14:33
138
Поширити:
Усі фото зі сторінки СБУ

СБУ затримала 9 людей, які під час окупації правобережжя Херсонщини, допомагали проводити незаконний референдум. Їм оголосили підозри в колабораціонізмі.

Про це повідомила Служба безпеки України.

Зазначається, що вони працювали в окупаційній «виборчій комісії № 826», яку незаконно створили в захопленому на той час Бериславському районі.

Крім того, правоохоронці встановили, очільницю псевдоустанови, яка наразі переховується від правосуддя на окупованій території України. Вона організувала проведення незаконного референдуму щодо приєднання Херсонської області до складу РФ. Так жінка залучила дев’ятьох місцевих жителів, з яких потім сформувала повний склад окупаційного «виборчкому».

За її вказівкою підлеглі агітували своїх односельців голосувати на незаконному референдумі. Також підозрювані в супроводі російських військових обходили будинки місцевих жителів зі скриньками, стверджують правоохоронці.

За інформацією СБУ, під час звільнення правобережжя Херсонщини окупаційна голова виборчкому втекла на лівобережжя, а її підлеглі залишились на правому березі й намагалися сховатися поблизу лінії боєзіткнення.

Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

  • З 23 по 27 вересня 2022 року під час захоплення Херсонської області окупаційна влада провела незаконний референдум щодо виходу зі складу України та приєднання до Росії. Але окупаційні виборчі дільниці були пусті, а представники нелегітимних комісій у супроводі російських військових обходили будинки місцевих жителів. Окрім цього окупаційні війська викрадали людей. 
  • На засіданні Ради безпеки ООН засудили дії РФ і назвали цей референдум незаконним.
  • Уряд Великої Британії запровадив санкції проти Росії за псевдовибори на окупованих територіях України. Зокрема, під обмеження потрапили окупаційний голова Херсонської адміністрації Андрій Алексеєнко, а також голова незаконної виборчої комісії в Херсонській області Марина Захарова.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ