Підтримати нас

ЄВідновлення: Коли люди отримають перші квартири і як отримати компенсацію мешканцям тимчасово окупованих територій

Vgoru
Автор статті
12 грудня 2023 07:20
284
Поширити:

У межах програми єВідновлення вже сформовано понад 1000 житлових сертифікатів.

Їх отримають українці, житло яких зруйноване внаслідок війни.

Коли люди отримають перші квартири і як отримати компенсацію мешканцям тимчасово окупованих територій, розповіла Голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

«З дня на день ми очікуємо, що будуть перші житлові сертифікати перетворені, відповідно, у квадратні метри. В такі омріяні домівки. Були у нас певні технічні моменти, які стосувалися запуску всього компенсаційного механізму, тому що тут працює і Дія, і бронювання коштів і рух відповідних заяв, їх підтвердження і верифікація. Але, сподіваюсь, грудень буде якраз тим місяцем, коли ми зможемо похвалитися, що люди отримали перше своє житло в рахунок того, яке на жаль було зруйновано», - пояснила вона. 

Щодо компенсацій для українців, майно яких зруйноване і знаходиться на тимчасово окупованій території, Олена Шуляк повідомила наступне: «Ми передбачили законний механізм для тимчасово окупованих територій. Наразі Уряд прийняв рішення в рамках експерименту обрати місто Мелітополь. Поставлено завдання протягом трьох місяців відпрацювати механізми компенсацій і оцінити, наскільки добре він працює, що можливо, потрібно врахувати додатково, для того, щоб потім масово перейти до компенсацій тим людям, у яких житло знищене на тимчасово окупованих територіях».

Вона додала, що наразі, за кількістю повідомлень про пошкоджене або зруйноване житло, на першому місці є Донеччина. Про ситуацію з компенсаціями за зруйноване житло на тимчасово окупованій частині Херсонщині розповів очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу» Юрій Соболевський.

«Оцінити, яка кількість зруйнованого житла в тимчасово окупованих громадах наразі, в повній мірі, не видається можливим. До пошкоджень, які виникли внаслідок бойових дій та обстрілів ворога, додаються ще і наслідки підриву росіянами дамби Каховської ГЕС. Найбільшої шкоди зазнали громади на лівому березі, що наразі під контролем ворога. Те, що хата стоїть, ще не значить, що вона буде придатна до житла. Значна територія довгий час була під водою. Власники пошкодженого майна в своїй більшості звідти виїхали. Тому оцінити реальну кількість втрат та пошкоджень можна буде тільки після деокупації», - сказав він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ