Підтримати нас

Якщо вкрали номерні знаки з авто

Автор статті
04 травня 2016 11:30
601
Поширити:

Аби викрадений номерний знак із автомобіля не фігурував у злочині, фахівці радять зареєструвати новий.

На жаль, уже стало нормою, що з того чи іншого автомобіля злодії викрадають номерні знаки. Крадії полюють не лише за українськими номерами, але й залюбки викрадають закордонні, і завдають власникам неабиякого клопоту.

Після цього залишають записку, де вказують, за скільки саме можна повернути їх і куди переказати кошти. Оцінюють вартість номерів по-різному – від 600 до 1000 гривень. Проте часто, переказавши відповідну суму грошей, номерів власник так і не отримує.

Правоохоронці кажуть, що не варто йти на контакт із злочинцями, адже навіть якщо номерні знаки повернуть, невідомо, чи не використали їх зловмисники в протизаконних цілях.

То ж що потрібно, щоб знову отримати номер? Яка процедура оформлення нових знаків? Де це можна зробити, як швидко та за скільки? Цікавимося у Василя Барановського, провідного спеціаліста сервісного центру МВС.

– Якщо ж таки трапилася неприємність, куди звернутися?

– Правоохоронці радять не йти на компроміс із злочинцем, бо ж ніхто не знає, чи викрадені номери не були задіяні в якихось злочинних ситуаціях. У такому випадку потрібно буде витратити трохи часу, але виробити нові номерні знаки.

Спочатку потрібно потерпілим звернутися в поліцію та повідомити про факт крадіжки. Там отримати довідку про зникнення номерних знаків. Викрадені номери вносяться до Єдиного реєстру баз МВС, й у відповідному порядку буде здійснюватися їхній розшук.

Далі необхідно звернутися до сервісного центру МВС, пред’явити паспорт, ідентифікаційний код, довідку про втрату номерів, та подати заявку на перереєстрацію для отримання нових номерів. Після їх отримання поміняти технічний паспорт.

– Скільки часу та на які витрати слід очікувати власникам?

– Маючи всі необхідні документи та звернувшись до сервісного центру, така процедура займе до години часу та вартуватиме 600 – 700 гривень. Для такої перереєстрації потрібно, аби фахівець центру оглянув дану автівку. Якщо ж усе в нормі, водієві видається новий техпаспорт, свідоцтво про перереєстрацію та нові номерні знаки.

– А якщо були вкрадені іноземні номери?

– У цьому випадку процедура дещо інша. Власник цього транспортного засобу повинен написати відповідну заяву в поліцію, де йому видадуть документи про викрадення знаків. Через те, що цей транспорт не зареєстрований на території нашої країни, далі потрібно звернутися з довідкою про викрадення на митницю, де їхні спеціалісти повинні допомогти залагодити всі нюанси.

– Як порадите вберегти номери від викрадення?

– Один із найбезпечніших і надійних способів уберегтися від пропажі номерів із машини – закріпити їх спеціальними заклепками. Така конструкція потребує особливих зусиль для того, щоб її розібрати. Викрадачеві доведеться скористатися дрилем або шуруповертом. Тож такі злодії не стануть ризикувати, просвердлюючи автомобіль під вікнами будинку. Крім цього, щоб у черговий раз не стати жертвою «мисливців на номери», краще залишати автомобіль на стоянках, що охороняються.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ