Підтримати нас

Як піти в декрет зі "спрощенки": названо шість кроків

Автор статті
02 січня 2019 16:00
803
Поширити:

Нещодавно Кабінет міністрів України пояснив як рахувати трудовий стаж підприємцям на "спрощенці". Крім пенсії, фізособи-підприємці мають право і на декретну відпустку.

Однак для цього їм доводиться проходити малоприємну процедуру, пише UBR.

Як пояснила адвокат Інна Власенко, річ у тім, що ФОП є одночасно страховиком і застрахованою особою. Тобто "спрощенець" отримує гроші від держави на працівника (яким є він сам) і виплачує їх собі ж як декретні.

У цьому випадку підприємець отримує допомогу від держави, але всі клопоти з її оформлення падають на роботодавця, тобто на нього самого.

Сама процедура складається з шести кроків:

1. Взяти лікарняний

На 30-му тижні вагітності лікар мусить видати декретний (лікарняний) лист, який дає жінці право піти в декретну відпустку. Це звичайна процедура, ніяких особливих зусиль не вимагає, оскільки переважна більшість жінок спостерігаються у лікарів, а ті прекрасно знають, що і як потрібно робити. Саме лікарняний є головним документом, що запускає весь процес.

2. Заплатити борги з ЄСВ

ФОП є платником податків. Виплата декретних прив'язана до сплати ЄСВ, і, поки пза нею є заборгованість, процедура не запуститься. Борги з ЄСВ необхідно погасити. Податкових канікул тут не передбачено.

3. Перевірити штрафи

Важливо переконатися, що ДФС раніше не виписувала штрафів підприємцю. Цей крок можна пропустити, але якщо за незначне прострочення зі сплати податків застосовані санкції, до погашення всіх боргів про жодні декретні держава навіть не розмовлятиме. Складність полягає в тому, що для сплати штрафу недостатньо просто внести гроші на рахунок. Податкова просто так не береться їх списувати в рахунок погашення санкцій – спочатку потрібно написати чиновникам заяву, попросивши їх зробити це.

4. Відкрити спецрахунок

Декретні виплати відправляють виключно на спеціальний банківський рахунок. Звичайний поточний рахунок ФОП для цих цілей не годиться – потрібнен обліковий запис, який починається з цифр 2604.

5. Заява до Фонду соцстрахування

Тільки після проходження всіх підготовчих процедур можна приступати до самого процесу оформлення декретних. Для цього необхідно подати заяву в місцеве відділення Фонду соцстрахування з уже проведеними розрахунком декретних виплат.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ