Підтримати нас

Як на Херсонщині пройшло зовнішнє незалежне оцінювання

Автор статті
28 липня 2020 13:06
797
Поширити:

Цього року, через пандемію коронавірусу, зовнішнє оцінювання (ЗНО) відкладалося декілька разів, і в певний момент його навіть планували скасувати. Але все ж ЗНО відбулося, останній тест основної сесії випускники здали 17 липня, але зараз ще триває додаткова сесія.

Про ЗНО в умовах карантину та перші результати тестування на Херсонщини розповіли начальниця Управління освіти і науки Херсонської обласної держадміністрації Ірина Дробиш та директор Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти Максим Кирпенко під час пресконференції  27 липня.

До травня  ми не розуміли до кінця, в якому форматі  проходитиме ЗНО. Пробне тестування в традиційному форматі скасували за 2 доби до проведення, воно було дистанційним,” - каже Максим Кирпенко. 

Раніше випускники обов’язково складали державну підсумкову атестацію  у формі ЗНО з української мови та літератури і за вибором – математики чи історії України. Цього ж року, за тиждень до основної сесії ЗНО, через епідеміологічну ситуацію Верховна рада прийняла закон, він звільнив учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році від державної підсумкової атестації.

“Явка на предмети, на які реєструється найбільша кількість учнів (математика, українська мова і література, історія України)  торік була близько 95%, у цьому 81%, 71% та 65% відповідно. Ті, хто не прийшов, це якраз випускники, які вирішили не складати ДПА у формі ЗНО. У графі ДПА в атестаті у них буде стояти відмітка “звільнений”, - розповів директор  регіонального центру оцінювання якості освіти. 

Але, як додала Ірина Дробиш, всі, хто планує вступати до ВУЗів, обов'язково повинні здавати ЗНО.

Безпека під час пандемії

Всього в області працювало 44 пункти тестування. Як розповіли чиновники, всі пункти отримали засоби індивідуального захисту: ізоляційні медичні одноразові халати, тришарові медичні маски, дезінфекційні засоби для обробки рук та поверхонь, захисні щитки, пірометри. 

“Усіх працівників, залучених під час ЗНО,  обов'язково тестували на коронавірус. Лише  кілька областей в Україні зробили це. На Херсонщині перевірили 2600 осіб. До проведення ЗНО ми мали всі результати, жодного випадку захворювання не виявили”, - розповіла пані Ірина. 

Також дітям забезпечили організоване підвезення до пункту тестування. Автобуси приїжджали за розкладом. Перед  реєстрацією учасникам видавали маску, одну, або дві, в залежності від тривалості тесту. Допуск учасників розпочинався о 9-45 - на пів години раніше, ніж зазвичай, для забезпечення дистанціювання під час  ідентифікації. На пунктах чергували 2 медичні працівники. Усі учні проходили процедуру термометрії.

Перші результати на Херсонщині 

За першими результатами ЗНО-2020 на Херсонщині по 200 балів отримали:

  • з математики: 3 випускники  фізико-технічного ліцею Херсонської міськради та один випускник ліцею обласної ради. 
  • з фізики – троє учнів з фізико-технічного ліцею  Херсонської міськради, Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 30  міськради та Дудчанського загальноосвітнього об'єднання "дитячий садок - школа І-ІІІ ступенів - позашкільний заклад" Дудчанської сільської ради Нововоронцовського району. 

Але, на жаль, за словами  Ірини Дробиш, за останні 3-4 роки рівень результатів ЗНО впав практично на 50%:

- Така тенденція по всій Україні і це серйозне питання. Ми вже почали готуватися до нового навчального року, зокрема і до здачі наступного ЗНО, є над чим працювати. У цьому році, дійсно, карантин не дав можливості очно підготувати до ЗНО, але діти  готувалися дистанційно. І у них було більше часу приділити увагу саме тим предметам, які вони здавали. Коли карантин послабили, ми організували в закладах освіти підготовку до ЗНО. Учні працювали з вчителями у групах не більше 11 осіб, у них було близько місяця, щоб повторити матеріал, який  не змогли засвоїти вдома.

Як зазначив Максим Кирпенко, про загальний рівень здачі ЗНО поки говорити рано, для цього треба дочекатися офіційного звіту про результати, який мають оприлюднити впродовж серпня. 

“Але, на мою думку, результати цього року мають бути вищими, бо на пункти тестування прийшли тільки вмотивовані діти, яким ці результати потрібні для вступу до ВУЗу, а не всі випускники, як у попередні роки”, - додав директор.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ