Підтримати нас

“Я порушив закон, але вчинив правильно”: підприємцю з Херсона, якого звинуватили в колабораціонізмі, винесли вирок

Vgoru
Автор статті
26 серпня 2023 14:46
56,625
Поширити:

У Києві підприємцю Анатолію Присяжному з Херсона, який з 90-х займається пасажирськими перевезеннями, суд виніс вирок за колабораціонізм. А саме за ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором і окупаційними органами влади.Чоловік визнав вину. Після вироку його все ж звільнили з-під варти в залі суду.

Про це пише Судовий репортер.

Херсонець Анатолій Присяжний до повномасштабного російського вторгнення мав близько 60 одиниць транспорту у своєму підприємстві в Херсоні.

Згідно з обвинуваченням, ще у квітні минулого року підприємець домовився з російськими військовими, що буде перевозити пасажирів із Херсона до Залізного порту, Берислава і села Ковтуни. У липні минулого року обвинуваченому та іншим перевізникам на нараді з окупантами повідомили, що вони повинні перереєструватися за російським законодавством і платити податки. Анатолій Присяжний за кілька днів ці вимоги виконав.

З 30 березня 2023 року підприємець утримувався під вартою. 

Анатолій Присяжний розповів суду, що особисто бачився із мером Колихаєвим, який переконав його працювати.

“Ми жили так, що в нас була наша українська влада, наш мер. У нас над міською радою висів український прапор. Ми разом із ним (з Колихаєвим – ред.) запустили місто, показали, що боятися нічого не треба, треба їхати і працювати”.

Також він пояснив, що до Залізного Порту на прохання голови тергромади запустив гуманітарний маршрут з медикаментами до лікарень. Адже в окупації були проблеми з ліками. На прохання місцевих чоловік запустив маршрути й до сіл. 

“Це наші законні виграні за конкурсом маршрути. Ми працювали тільки за українським законодавством. Є паспорти маршрутів, виграні конкурси, в сторону ми нікуди не від’їжджали”.

Анатолій Присяжний стверджує, що мав договір з обласною адміністрацією, що була в евакуації, про вивезення людей на підконтрольну Україні територію, а саме в Запоріжжя. За період окупації він начебто вивіз близько 15 тисяч херсонців. 

 “Це було все за договором з обладміністрацією. Вони нам давали солярку і зарплату водіям. Назад із Запоріжжя нас грузили медикаментами, продуктовими наборами і ми везли в Херсон”.

Після того як росіяни призначили нового мера Херсона і почали створювати свої органи влади чоловіка викликали примусово на нараду, або погрожували все відібрати. Йому довелося підписати документи з окупантами, адже росіяни не пропускали евакуаційні автобуси з людьми. 

“Так, я визнаю свою вину. Тому що мені потрібно було вивозити людей. Я взяв ці бумажки (реєстраційні документи від окупантів – ред.) Виступала Верещук: «Будь-якими шляхами вивозьте людей!». Ми цим і займалися. Я порушив закон, але я вважаю, що вчинив правильно. Не було іншого вибору. Закон я порушив, хотів цього чи не хотів. Але таку кількість людей на окупованій території я б не залишив”.  

Фото "Судовий репортер"

Анатолій Присяжний розповідає, що на підприємствах росіяни робили обшуки, залякували людей, щоб ті почали співпрацювати. 

На початку жовтня минулого року в телеграм-каналі нардепа Олексія Гончаренка поширили інформацію, що Анатолій Присяжний особисто відвозив до Криму російських дезертирів. У судовому засіданні цей епізод не обговорювався. У перерві Присяжний коротко сказав, що це фейк.

За такі колабораційні дії передбачено основне покарання від штрафу до 5 років позбавлення волі. 

Суддя 25 серпня оголосила вирок Анатолію Присяжному. Його визнали винним і засудили до 3 років позбавлення волі. Водночас суддя ухвалила звільнити його з іспитовим строком 2 роки та не застосовувати конфіскацію майна. Чоловіку заборонили також наступні 10 років обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій.

Син обвинуваченого Артем після звільнення Херсона у квітні цього року виграв тендер на перевезення чиновників Херсонської обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, У Князе-Григорівці тимчасово окупованої Херсонської області окупанти викрали близько 20 автомобілів у місцевих жителів. Там уже п’яту добу ФСБ проводить рейди з пошуку та виявлення проукраїнських громадян та сил українського опору. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ