Підтримати нас

Війна – нагода для шахраїв

Vgoru
Автор статті
06 травня 2022 07:55
749
Поширити:

Працівники авторитетного в світі видання BBC News Ангус Кроуфорд та Тоні Сміт під час розслідування виявили сотні шахрайських благодійних організацій, які збирають гроші нібито на допомогу Україні.

 

Виявилося, що багато сайтів працюють під вивіскою відомих благодійних фондів. Скажімо, міжнародного Save the Children, він допомагає дітям планети і, звісно, маленьким українцям.

Фонд Save the Children — велика впізнавана в світі організація зі столітньою історією, що розгорнула свою діяльність  у 118 країнах і має близько 25 тис. співробітників. Це приваблює шахраїв, які грають на емоціях співчутливих людей.

Але під загрозою не лише фонди, які допомагають цивільному населенню — розслідування ВВС знайшло фейкові сайти для збору коштів українській армії. На одному з них, Save Life Direct, вивісили повідомлення, що на допомогу ЗСУ вже зібрано $100 тис., причому ресурс був зареєстрований на жителя Нігерії.

Журналісти зателефонували йому. Той  відповів, що збирає гроші для друга в Україні. Згодом сказав, що ніяких коштів взагалі не отримував, а потім й перестав виходити на зв'язок і закрив свій сайт.

Винахідливі шахраї використовують дані цих фондів,  змінюючи реквізити для оплати. Для  переконливості  вони також розміщують фото волонтерів благодійних організацій.

Тетяна Тарасевич, яка займалася постачанням продуктів воїнам ЗСУ на передовій, стала їх жертвою.

«Це найгірше, що можна зробити, коли у вашій країні вмирають маленькі діти, а ваша країна вся у вогні, — каже Тарасевич. - Це злочин".

Як стверджує Джон  Уїттакер, фахівець з онлайн-шахрайства, у всесвітній павутині є сотні сайтів, які займаються фейковим збором грошей.

Зловмисники ніколи не припиняють шукати події, що можуть викликати найбільше співчуття.

«Потрібно просто увімкнути телевізор і знайти наступну значну тему, до якої захочуть долучитися, - говорить Уїттакер. — Зараз ідеальна нагода — війна в Україні».

Тож, мабуть, саме тому президент України учора, 5 травня, оголосив про запуск глобального проєкту United24. Його мета – обʼєднати людей з усього світу для підтримки України, йдеться у повідомленні Офісу президента.

Ключові факти:

  • Перша складова United24 – однойменна платформа для збору коштів на підтримку України. Таким чином планується збільшити обсяги пожертв та забезпечити ефективність і прозорість їх розподілу.

  • Проєкт United24 дає змогу кожному долучитися до підтримки України й надати реальну допомогу українцям, які постраждали від війни, заявив Зеленський.

  • Завдання фандрейзингової платформи United24 – стати головним вікном для збору благодійних пожертв на підтримку України, заявляють в ОП. Допомога розподілятиметься за трьома напрямами: оборона та розмінування, гуманітарна й медична допомога, відбудова України.

  • Усі кошти спрямовуватимуться на рахунки НБУ, закріплені за профільними міністерствами. Звітність про збір коштів надаватиметься НБУ кожні 24 години. Про призначення та розподіл коштів міністерства звітуватимуть раз на тиждень.

  • За ефективне використання пожертв відповідають Міноборони, МОЗ, МІУ. Відповідальним за діяльність United24 з боку уряду призначено віцепремʼєра Михайла Федорова.

  • Консалтингово-аудиторська компанія «Делойт Україна» приєднається до платформи United24. Компанія щоквартально перевірятиме зведений звіт усіх міністерств.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ