Підтримати нас

Удесятеро більше. Як фінансують Укравтодор на фоні військової загрози

Автор статті
26 січня 2022 16:00
1,072
Поширити:

Державну службу автодоріг України (Укравтодор) створили Указом Президента України у 2001 році. З того часу її діяльність привертає увагу як ЗМІ, так і громадськості. Перш за все, це стосується обсягів фінансування, які щороку передбачаються для ремонту українських автомобільних доріг.

Багато чого було за ці 20 років: критичні стріли з приводу корупції у відомстві відпускалися регулярно - і з боку правоохоронних органів, і з подачі окремих мас-медіа. Але те, що відбувається з Укравтодором зараз, вражає уяву навіть найзавзятіших критиків чинної влади.

Зокрема, ресурс “Наші гроші”, навіть не особливо вдаючись до ретельних журналістських розслідувань, зазначає, що лише у 2022 році витрати на діяльність Укравтодору досягнуть майже 350 мільярдів (!) гривень.

Зважаючи на все це, наша влада вирішила, що саме зараз назрів момент, коли ремонт, реконструкція та ямкове “латання” автодорожніх магістралей є пріоритетними у розвитку української економіки.

При цьому не слід забувати, що всі ці фінансові вливання відбуваються на тлі настроїв, пов'язаних з потенційним вторгненням в Україну збройних сил Російської Федерації.

А як же, у такому разі, фінансуються Збройні сили України? З'ясовується, що, у порівнянні з шляховиками, цьогоріч українські військовослужбовці отримають просто мізерне фінансове забезпечення. Воно на 300 мільярдів менше!

"У 2021 році на асфальтування доріг "протендерили" в 10 (!) разів більше, ніж на матеріальне забезпечення армії країни, що воює", - обурюються "Наші гроші".

На ресурсі також вказують: забезпечення фінансування основних робіт з ремонту та реконструкції доріг, попри всі бравурні реляції, здійснюються коштом боргів, а кошти на ці заходи позичаються як в Україні, так і за кордоном.

Як свідчить ресурс “Наші гроші”, різні виплати за кредитами ЄБРР, інших фінансових організацій, а також за деякими борговими зобов'язаннями на початок 2022 року становили 14,91 мільярда гривень. Це найбільша сума за останні роки.

Зазначимо, що на 2022 рік Укравтодор профінансував Херсонську область на ремонт доріг на суму 782 мільйони 553 тисячі гривень.

При всьому цьому  і в Офісі Президента, і в заявах наших західних партнерів останніми тижнями не вщухають камлання про збройний напад Росії на Україну, який “відбудеться ось-ось”. Але, зважаючи на все, реконструкція та ремонт внутрішньодержавних автомобільних доріг в очах нинішніх українських політиків найвищого рангу вважаються значно вищими за значенням, ніж забезпечення необхідним армії. Якщо, звичайно, не брати до уваги “корупційну складову”, яка, напевно, закладена у ті самі 350 мільярдів гривень і на яку чомусь заплющують очі керівники правоохоронних органів України.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ