Підтримати нас

В Херсоні судитимуть ще одного «мінера» ТРЦ Фабрика

Автор статті
17 травня 2019 02:08
762
Поширити:

Цього разу у лжемінуванні торгівельно-розважального центру в Херсоні звинувачують місцевого мешканця деякого Курило Артема Григоровича.

Нагадаємо, перше повідомлення про мінування ТРЦ надійшло ще 3 лютого 2016 року. Потім було ще кілька десятків подібних погроз, підписаних «Моріарті». Адресат обіцяв всіх підірвати, якщо йому не заплатять. Суми «відкупних» варіювалися, доходячи до 200 тисяч електронних грошей. Так і не отримавши ні копійки, потенційний терорист почав адресувати свої повідомлення в СБУ, в Держслужбу з надзвичайних ситуацій, в поліцію та в ЗМІ. Тоді в поліції нам пояснювали, що «вирахувати» лжемінера вкрай складно, бо повідомлення (як електронні, так і дзвінки з телефонів) надходять то з території Російської Федерації, то з територій так званих «ДНР» і «ЛНР».

Потім на «мінуванні» у серпні 2016 року неочікувано попався херсонець, Кучинський Сергій Сергійович, 1990 року народження. Як з’ясувалося, молодик працював у магазині мобільних телефонів на ТРЦ, поцупив декілька телефонів та написав заяву про звільнення. Але власники вирішили спочатку перевірити наявність товару у магазині, а вже потім звільняти працівника. Тож Сергій зателефонував на «102», щоб перевірки не відбулося.

У серпні 2017 року Херсонський апеляційний суд виніс Кучинському остаточний вирок: позбавлення волі на 4 роки з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі. Також суд зобов’язав стягнути з засудженого 41 691,52 грн. - на користь власників магазину за вкрадені телефони; та 125 000 грн. - матеріальної компенсації на користь ТРЦ «Фабрика» через зрив роботи, евакуацію людей.

Але «мінування» ТРЦ все одне подовжувалося.

У минулому році одним з «чергових мінерів» виявився теж херсонець, - цього разу, за звинуваченням правоохоронців та СБУ - Курило Артем.

Згідно з матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, чоловік надіслав неправдиве повідомлення зі свого стаціонарного домашнього комп’ютера 19.05.2018 о 19:41. Крім того виявилося, що херсонець також причетний до інших повідомлень про «мінування», які надходили з інших адрес та місць. Затриманий зізнався, що ще на початку квітня погодився на пропозицію, яку отримав от одного з користувачів форуму із переведення в готівку грошей. Він запропонував заплатити Артему 10 доларів США, якщо той зареєструє 10 електронних поштових скриньок, та надасть паролі до них. Згодом Курило з цікавості перевірив, як використовуються «його» скриньки, та побачив, що з них розсилаються листи про мінування «Фабрики» з вимогами заплати кошти для запобігання вибуху. І вирішив теж «скористатися нагодою», надіслав на електронні адреси обласної служби з надзвичайних ситуацій, обласного управління Нацполіції, до Головних управлінь СБУ та Нацполіції свою погрозу: «Сообщение о бомбе.  Торговый центр «Фабрика» в Херсоне заминирован. Я требую 400 тыс. грн или бомба взорвется. Поспешите. Это не шутка».

Наприкінці квітня  цього року правоохоронці повідомили «жартівнику» про підозру у скоєні злочину за ч. 1 ст. 259 Кримінального Кодексу України - «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності», карається обмеженням волі на строк до п'яти років.

Чоловік свою вину визнав у повному обсязі.

Справу передано на розгляд Херсонського міського суду. Підготовче засідання призначено на 20 травня.

Що стосується іншого «мінера», - того, хто замовив Артему 10 поштових скриньок, - слідству встановити його особу не вдалося.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ