Підтримати нас

В Амстердамі відкрилася виставка, присвячена художниці Поліні Райко з Херсонщини

08 вересня 2024 11:51
308
Поширити:
Фото: Укрінформ

У столиці Нідерландів Амстердамі відкрилася виставка, присвячена художниці Поліні Райко з міста Олешки Херсонської області, будинок якої затопило внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС.

Про це повідомляє Укрінформ.

Кураторка та організаторка виставки в Нідерландах, директорка українського нідерландського культурного центру “Каштан” Маріанна Джулай розповіла, що цю виставку вперше демонструють закордоном.

На виставці представлено фотографії з унікального будинку-музею, фільми про художницю, книга, історії з її життя та творчості.

“Представлені фотографії з будинку, який було затоплено. Також, що дуже унікально, що вперше проводиться віртуальна подорож будинком з розписами. Можна, одягнувши спеціальні окуляри, пройтися по вулицях Олешків, по будинку Поліни Райко. Все було зафіксовано до того, як сталася трагедія, і це було створено і надано для цієї виставки фондом імені Поліни Райко”, – каже організаторка.

Виставка проходила у центрі “Добродій”, який створила Тата Помуран – українка родом з Херсона, яка проживає в Нідерландах.

“Також дуже символічно на відкритті виставки можна було побачити кавуни, які нагадували за формою кавуни з Херсонщини, а також соняшники”, йдеться в матеріалі.
  • Поліна Райко – художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва, яка з 1998 року й до смерті у 2004 розписувала власний дім в Олешках. Вона почала малювати у 69 років.
  • Після підриву російськими військами Каховської ГЕС її будинок був затоплений, фрески зруйновані.
  • У серпні 2023 року в Українському Домі представили документальний проєкт “Поліна Райко. Зникоме”.
  • У грудні 2023 року хустку з фрагментом розпису будинку Поліни Райко продемонстрував у штаб-квартирі ООН французький режисер Бернар-Анрі Леві.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів