Підтримати нас

«Урожай на телевізор», або Сумнівна «аграрна велич» росіян на окупованих землях Херсонщини

Автор статті
02 серпня 2023 12:32
700
Поширити:

Окупаційні медіа поширюють інформацію про досягнення російської влади на лівобережжі Херсонщини, про зібрані врожаї, які надходять у різні регіони Росії. Про те, що відбувається реально, а не «в телевізорі», розповів Медіаплатформі «Вгору» заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. Він вивчає ситуацію на півдні України та має правдиву інформацію з окупованого лівобережжя Херсонщини, де зосереджені основні посівні площі області.

Експерт розповів, що росіяни ставлять собі планку на цьогорічний врожай з окупованих земель приблизно один мільйон сто тисяч тонн. Стверджують, що намолочено 400 тисяч тонн зернових і бобових культур. Але все має такий вигляд, що цього мільйона не буде.

«Ми маємо більше, ніж вдвічі, а то й втричі падіння обсягів урожаю при середній, як вони стверджують, врожайності 25 центнерів з гектара цього року», — підсумовує пан Сергій.

Якщо минулого року окупанти дозволяли фермерам сіяти тільки зерно і соняшник, то цьогоріч список «дозволених» культур дещо розширився. Основними залишаються зернові, пшениця. Озимих посіяли відносно багато, але все одно менше, ніж до вторгнення, яке для сільського господарства має катастрофічні наслідки. У пріоритеті залишається й соняшник. Але із зими росіяни почали кампанію, щоб підтримати овочівництво і баштанні культури, обіцяючи ринки збуту в Росії.

«”Московські ринки ждуть вас”, — це був їхній постійний слоган, — констатує Сергій Данилов. — Треба сказати, що ситуація на Херсонщині схожа на ситуацію з ”Мелітопольською черешнею”. До 2014 року черешневі сади навколо Мелітополя значною мірою орієнтувалися саме на московські ринки. З 2014 року в тому регіоні росіяни постійно підтримували таку думку: “Бачите, у вас забрали великий ринок збуту, ви ж втратили, і це все Україна винна”. Те саме щодо овочів і баштанних для Херсонщини. Вони з 2014 року, коли відпали дуже-дуже важливі великі ринки Криму й окупованої частини Донецької та Луганської областей, теж підтримували міф про те, що це Україна винна: “Ви стали бідніші, ви втратили ринки збуту. От Росія повернеться — і ринки збуту до вас повернуться”».

Але, незважаючи на агітацію та щедрі обіцянки, масового характеру виробництво овочів і баштанних не набуло. Посіяли значно менше, ніж раніше. А після підриву Каховської ГЕС врожай залишився без поливу (окрім району навколо Копанів, де своя власна артезіанська вода) і фактично перебуває на грані знищення.

«Без меліорації там очікуються доволі погані перспективи для всього сільськогосподарського контексту, — підсумовує експерт. — До звільнення і до відновлення зрошення спеціалізація на тих землях буде на посухостійких культурах — ячмінь, пшениця».

На додачу ще й логістика не працює. Весною херсонські овочі з’явилися в Криму, продавалися за якоюсь невеликою ціною, на межі собівартості або навіть нижче, але масового індустріального характеру це не набуло, стверджує експерт.

А сюжети, в яких росіяни радіють овочам і фруктам з «нових територій», Сергій Данилов розцінює як піар-акцію, завдання якої — створити «емоційний зв'язок» між окупованої частиною України з російським регіоном, показати, які принади, переваги дає перебування в складі Росії. А також вбачає це мавпуванням проєкту легендарної херсонської баржі з кавунами, бажанням повторити її успіх:

«Це для того, щоб було про що говорити в медіа і було чим пишатися. Для них же основне – це пишатися, вєлічіє продемонструвати».

Нагадуємо, що на лівобережжі Херсонщини окупанти постійно крадуть вирощену сільгосппродукцію у мирних громадян України та представляють її як свій «урожай на Херсонщині».

На звільненій правобережній Херсонщині сільське господарство поступово відновлюється, але потребує допомоги.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ