Підтримати нас

За підсумками двох сільськогосподарських сезонів, прямі збитки Херсонщини, завдані росіянами, становитимуть мільярди доларів

Автор статті
01 серпня 2023 14:41
671
Поширити:

Про це розповів Медіаплатформі «Вгору» заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, який займається дослідженням ситуації на півдні України та давно не випускає з поля зору нашу область. Значна частина цих збитків – привласнений врожай (мільйони тонн зерна, овочевий комплекс) і вкрадена техніка. Росіяни разом колаборантами постійно грабують на тимчасово окупованих територіях усе, що бачать.

Але цьогорічна ситуація дещо відрізняється від того, що відбувалось минулого року.

«Торік абсолютна більшість зерна була саме вкрадена, – констатує Сергій Данилов, – тобто, власники не отримали грошей. Були розграбовані ціла низка зерносховищ, елеваторів, куди під'їжджали і забирали зерно. Ми пам'ятаємо, як Німетуллаєв забирав, як він вважав, «своє» — те, що належало агрофірмі, яка була у власності Альберта Черепахи; чеченці буцімто «своє» — чеченські підрозділи грабували, елеватори вивозили зерно як з приватних, невеликих фермерських підприємств, так і великих. Нібулонівські всі були розграбовані».

Цього року ситуація змішана. На окупованих територіях значно зменшилися посівні площі та кількість людей, які працюють на землі. Помітна частина власників агропідприємств виїхала, а ті, що залишилися, просто оберігали свою власність. До того ж з минулого літа, особливо з осені, на них посилився тиск, щоби вони легалізовувалися за російським законодавством.

«Частина тих, хто легалізувався, вже продають це зерно за незаконними правилами і російськими законами, які нелегітимні та не мають бути чинні на окупованій території. Частина таки не легалізувалася і примудряється якось працювати «в сіру». В результаті, їх зараз грабують, оскільки вони примудряються якось продавати врожай, але за цінами в півтора-два рази меншими, ніж навіть ціни, за якими продають ті, хто зареєструвався. Ми зараз маємо грабунок тих, хто не підкорився».

Величезних збитків зазнало і майно сільськогосподарських виробників. Сергій Данилов згадує, як минулого року після розграбування парку сільськогосподарської техніки GPS-маячки спрацьовували в Чечні, в інших регіонах Північного Кавказу. Кожна одиниця такого сучасного комбайну – це сотні тисяч доларів.

Однак експерт звертає увагу, що зараз на лівобережжі Херсонщини самі окупанти фіксують повільні темпи збирання врожаю, звинувачуючи в цьому дощі та... брак сучасної техніки. Начебто оголошують, що десь із Воронезької області отримають з десяток сучасних комбайнів, але пан Сергій вкрай скептично ставиться до таких заяв:

«Ну, вибачте, настільки сучасних, наскільки були на Херсонщині, у більшості в Росії більше не буде. Бо там санкції на сільськогосподарську техніку, і вони не можуть її далі обслуговувати, що вони можуть надіслати?»

Сергій Данилов вважає, що прямі та непрямі збитки, завдані росіянами, треба буде рахувати, але він впевнений, що їх можна буде оцінювати у цифру не менше п'яти мільярдів доларів.

Нагадуємо, що росіяни постійно крадуть українську агропродукцію, видаючи її за «збирання врожаю» з окупованої частини Херсонщини. На кінець минулого року, за даними видання Bloomberg, в Україні вкрадено пшениці на майже 1 млрд доларів. Нещодавно через обстріли біля Чорнобаївки втрачено майже 200 гектарів посівів, врожай знищено, збитки складають 2 мільйони 600 тисяч гривень. Через цілеспрямоване знищення росіянами врожаю в Херсонській області поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Порушення законів та звичаїв війни».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ