Підтримати нас

Унаслідок теракту на Каховській ГЕС у Чорному морі й досі залишаються токсичні речовини

Vgoru
Автор статті
02 листопада 2023 12:57
709
Поширити:

З підриву російськими військовими Каховської ГЕС пройшло 5 місяців, а в Чорному морі й досі залишаються токсичні речовини.

Про це під час брифінгу Ukraine Media Center Odesa повідомив директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін.

“У морську воду потрапила величезна кількість токсичних речовини, такі як метали, хлорорганічні сполуки та нафта. Вони почали накопичуватись у ланках трофічного ланцюга”, – розповів Коморін.

Також він зазначив, що частково вони розповсюдилися по всьому Чорному морю, але частково залишилися в Дніпро-Бузькому лимані та Одеській затоці.

“Необхідно визначити, що ситуація зі забрудненням Чорного моря біля Одеського узбережжя, коливається в залежності від погодних умов.

Так, коли вітер дме від Дніпро-Бузького лиману в сторону Одеської затоки, ми тут спостерігаємо велику кількість токсичних речовин”, – додав Віктор Коморін.

Крім того, він наголосив, що токсичні речовини накопичуються в мідіях, рибі та дельфінах.

“В одного з дельфінів, якого ми дослідили, побачили, що в шлунку було дуже багато забрудненої напівперевареної риби. Тобто ця тварина (дельфін – ред.) перед своєю загибеллю, активно полювала на цю рибу, і лише після надмірного надходження токсичних речовин померла”, – розповів директор.

На каналі Медіаплатформи “Вгору” пройшов прямий ефір із професором Олександром Ходосовцевим, де говорили про спростування гіпотез щодо опустелювання та заростання дна Каховського водосховища бур'янами.

Також говорили з Іваном Мринським про те, як затоплення Херсонської області внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, сприяло розвитку хвороб рослин.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ