Підтримати нас

Україна стає світовим центром сурогатного материнства

Автор статті
17 лютого 2018 12:04
609
Поширити:

Україна є однією з найбідніших країн Європи і швидко стала місцем, де люди з усього світу шукають сурогатну матір для своїх майбутніх дітей. 

Багато молодих і здорових українок отримують чи не єдиний шанс у житті розбагатіти: загальна вартість послуги сягає $30-45 тис, а сурогатні матері з цією суми отримують до $20 тис. Також наша країна приваблює високою кваліфікацією лікарів, якістю медичних технологій та порівняно низькими цінами. І українські клініки мають достатньо ресурсів, аби відповісти на дедалі вищий попит з-за кордону на сурогатних матерів.

Про це розповідає у своєму спеціальному репортажі ВВС.

Анна з Кам'янець-Подільського вперше дізналась про сурогатне материнство у 18-річному віці із телевізійного сюжету: вона лише закінчила середню школу і планувала працевлаштуватись у місцевому готелі із зарплатою у $200 за місяць. А от сурогатне материнство для словенського подружжя дозволило їй заробити $20 тис. Сім'я Анни не є бідною за місцевими стандартами: її мати працює бухгалтером і завжди фінансово підтримувала свою доньку. Втім, Анна підкреслює, що обрала шлях сурогатного материнства, оскільки прагнула істотно покращити своє життя – зробити ремонт, оновити побутову техніку і придбати автомобіль.

Анна розпочинала з того, що ретельно переглядала усі інтернет-сайти і форуми, де посередники і клініки публікують оголошення з пропозиціями сурогатного материнства. Через деякий час вона уже приїхала до Києва для медичного обстеження і підписала контракт із подружжям зі Словенії, які не могли мати своїх дітей. Проте, послуги, які надавала клініка, де вона знаходилась, були надто низької якості і в багатьох сурогатних матерів виникли проблеми зі здоров'ям, а місцеві лікарі не змогли їх завчасно діагностувати. Анні пощастило, у неї все було гаразд, її дитина народилась здоровою і зараз вона уже погодилась бути сурогатною матір'ю для японського подружжя.

За останні 2 роки, попит на сурогатне материнство в Україні збільшився ледь чи на 1000% (щороку проводять 500 таких процедур) і цьому сприяє ліберальне законодавство. А ось на противагу цьому, процес вивезення дитини від сурогатної матері за межі України є надто бюрократизованим. Крім того, існують й інші передумови. Біологічними батьками дитини, яку виношує сурогатна мама, може стати лише гетеросексуальне подружжя. Пара повинна надати медичні довідки, які підтверджують їх неспроможність бути батьками за станом здоров’я. А сурогатною мамою дозволяється бути лише жінці у віці 19-36 років, яка має власну дитину, пройшла медичне обстеження й надала довідку від психіатра.

Ольга Богомолець, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я заявила, що молоді жінки стають сурогатними матерями, внаслідок карколомного падіння рівня життя в Україні. Проте, сурогатне материнство перебуває фактично поза контролем держави. Це загрожує, за її словами, виникненням ситуацій, коли сурогатна мама може відмовитися віддавати дитину, а батьки можуть не захотіти забирати. Також в українському законодавстві не врегульовані питання відповідальності сурогатної матері за неправдиву медичну інформацію про себе, за аборт та дії, які здатні призвести до каліцтва дитини.

Підготував: Володимир Тиравський

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ