Підтримати нас

У викраденого в Херсоні іспанського волонтера Маріо Калатаюда стався серцевий напад – правозахисники

Автор статті
20 грудня 2023 15:32
782
Поширити:

Свідки, які бачили громадянина Іспанії, волонтера з Херсона Маріано Гарсія Калатаюда у російському полоні, розповідають що його здоровʼя значно погіршилося – у нього стався серцевий напад, набрякають ноги. Його точне місце перебування невідоме.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

Маріано Гарсія Калатаюд – громадянин Іспанії, давно проживає в Україні. Займався волонтерством, з 2014 року допомагав цивільним на лінії розмежування, возив ліки, приїздив до дитячих будинків. Коли почалася повномасштабна війна, Маріано відмовився від евакуації та залишився в Херсоні разом із дружиною Тетяною. Він відвідував проукраїнські мітинги. Маріано було 74 роки, коли його викрали російські окупанти.    

19 березня 2022 року чоловік пішов на черговий проукраїнський мітинг. Приблизно о 14-й годині він повернувся додому. Ключів від оселі в Маріано не було, він подзвонив дружині й попросив відчинити. Тетяна спустилася, але Маріано зник. Як це сталося, ніхто не бачив. Херсон на той час був в окупації. 

3 жовтня в Херсонському міському суді розпочалося підготовче засідання в справі про розгін російською нацгвардією мирних акцій протесту херсонців проти окупації, побиття та викрадення мітингувальників (у тому числі Маріано Гарсіа Калатаюд, або просто Маріо, як він просив себе називати), незаконного їх утримання в місцях позбавлення волі, приниження й катування. 

 Дружина Маріо Тетяна Маріна розповіла виданню ZMINA, що Маріо Калатаюда можуть утримувати в новому неофіційному СІЗО на півострові Чонгар. Вона розповіла, що 4 грудня цього року отримала відповідь від “військової прокуратури Чорноморського флоту РФ”. Там йшлося про те, що на початку червня “волонтер поїхав з окупованого Криму на Херсонщину”. Пізніше жінка дізналась, що Маріо насправді перевезли до СІЗО на Чонгар.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ