Підтримати нас

У Верховній Раді розглядається законопроєкт проти домашнього насильства

Vgoru
Автор статті
23 листопада 2023 14:35
259
Поширити:

Парламент підтримав у першому читанні законопроєкт № 8329, який передбачає низку змін до законодавства для посилення протидії домашньому насильству.

Що наразі відомо?

Насильство за ознакою статі відокремлюється у нову самостійну норму КУпАП. Також законопроєкт вносить низку змін, які допоможуть протидіяти домашньому насильству.

Строк затримання кривдників збільшується з 3 до 24 годин. Це дозволить жертві мати більше часу на захист або переїзд. Як повідомляють у «Слузі Народу», 24 годин замало, тому нардепи цієї фракції у ВР готують правку, щоб строк затримання становив 3 доби.

Крім того, запроваджується адміністративна відповідальність посадових осіб у випадку неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини та відповідальність за сексуальне домагання.

Законопроєкт передбачає, що поліцейські наділятимуться правом розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з неповідомленням особою, стосовно якої винесено терміновий заборонний припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання з постраждалою особою, що дозволить розвантажити суди.

Під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язаних із домашнім насильством, насильством за ознакою статті, невиконанням термінового заборонного припису суди зобов’яжуть в обов’язковому порядку вирішувати питання про направлення осіб на проходження програми для кривдників.

«Наскільки мені відомо, головна мета цього законопроєкту – посилити ефективність в адміністративних справах про домашнє насильство. Проблему домашнього насильства потрібно виносити на обговорення як в суспільстві, так і на державному рівні. На жаль, маємо таку практику, що довести в суді домашнє насильство все ще доволі складне завдання. Втім, розробляти механізми захисту і забезпечувати більш дієвий вплив на кривдників з боку держави – робота, яку вкрай важливо виконати. Ми будуємо європейську державу з цивілізованими цінностями. Насильства в сім’ї не має бути», – прокоментував законопроєкт очільник обласної організації партії «Слуга Народу» Юрій Соболевський.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ