Підтримати нас

У Старій Збур’ївці було підтоплено понад 200 будинків

Автор статті
16 червня 2023 10:26
595
Поширити:

Повінь, яка сталася через теракт РФ на Каховській ГЕС, різною мірою затопила та підтопила в Старій Збур’ївці 202 будинків з 1 тисячі 100. Найбільше постраждали вулиця 24-ї Гвардійської Дивізії та частина вулиці Набережної. Щонайменше 10 будинків повністю зруйновано.

Про це розповів староста Старозбур’ївського старостату Голопристанської громади Херсонської області Віктор Маруняк.

Село розташоване в районі дельти Дніпра, на березі затоки Збур'ївський Кут. На північно-східній стороні від села протікає річка Збур'ївка (лівий рукав ріки Конки), яка впадає в озеро Устя.

Вулиця 24-ї Гвардійської Дивізії була повністю затоплена, – ділиться Віктор Маруняк. – Там у кімнатах вода підіймалася десь на півтора-два метри. Але жертв серед населення не було. Наші з тих домівок ще раніше або взагалі виїхали, або перебралися на інші вулиці до родичів, до знайомих. Тому що ці будинки, їх 22, найближчі до річки, і “сподобалися” росіянам – вони ще з минулої осені облаштували на березі та по городах свої окопи, бліндажі, а жили в наших домівках. Коли повінь почалася, вони звідтіля втеклі, а зараз знову повернулися, відновлюють свої споруди.

Також сильно постраждала ділянка вулиці Набережної від дитячого садка й аж до Голопристанської виправної колонії №7. Там вода перейшла через асфальтовану дорогу та залила протилежний бік. В усіх інших місцях вона тільки дійшла до асфальту й підтопила будинки, що розташовано з боку річки.

Наразі відомо, що повністю зруйновано щонайменше 10 будинків. Одних із них, зокрема, стояв на подвір’ї родини Маруняків.

Це були хати, які почали в нас будувати після Другої світової війни, десь у п'ятдесяті роки, – пояснює староста. – Вони з саману. А торчові хати, що наші  діди ще ставили – витримали. Ось такий парадокс: будинки встановлені 60-70 років тому падають, а збудовані 150-200 років тому – стоять. 

Як пояснює Віктор Маруняк, старозбур'ївським торчовим хатам навіть присвячено окремий розділ документального фільму про село, який знімала облдержтелерадіокомпанія.

Ця унікальна технологія притаманна саме Старій Збур’ївці. Спочатку робився дерев’яний каркас будинку. На цей каркас ставили очерет, а потім уже очерет обмазували глиною. І завдяки цьому каркасу торчові хати витримали повінь. А саманні колиби (тобто будувалися просто з глиняної цегли) – розповзлися.

Руйнувань було б менше, якби не кацапські Урали, – впевнений Віктор Маруняк. – Й саманні хати витримали б. Вони через повінь замокли, але стояли. Поки кацапи не почали гасати своєю технікою від сухої частини села до колонії та назад. Гнали з асфальту хвилі машинами, й у людей і будинки поваляло, і паркани.

Також раніше ми повідомляли про ситуацію в ГеройськомуРибальчому та Новій Збур’ївці.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ