Підтримати нас

У Новоросійську у РФ діє незаконний клон Херсонської державної морської академії

02 червня 2024 18:54
1,126
Поширити:
Фото: Вікіпедія

У російському місті Новоросійськ зараз працює незаконний клон Херсонської державної морської академії, який створили ще під час окупації Херсона. Після деокупації правобережжя його перемістили до окупованого селища Лазурне Скадовського району, а згодом до Новоросійська.

Про це проректор Херсонської державної морської академії Олександр Шумей розповів виданню “Радіо Свобода”.

За його словами, "клон" коледжу академії наразі розташований у Ростові-на-Дону. Обидва незаконних клони українського навчального закладу заявляють, що нібито набирають молодь, у першу чергу, з окупованих територій Херсонщини. Російська влада стверджує, що навчання та харчування у закладах безплатне.

Студентам російських вишів пропонують переведення на бюджет саме до “клона” морської академії.

“Працівники закладу їздили по родинах де підлітки були, які закінчували школу і намагалися залучити їх до освітнього процесу. При цьому їздили на автомобілях, в яких сиділи люди зі зброєю, у військовій формі. Тобто залучали Росгвардію чи це їхня персональна охорона була. Після цього вони зареєструвались відповідно до російського законодавства на початку 2023 року і дещо змінили тактику”, – розповів Олександр Шумей.

Він розповів, що більшість викладачів у незаконній академії – громадяни Росії. Українських працівників, невелика частина яких перейшла на бік окупаційної влади, звільнили.

“Там все відбувається класично до стану всієї освіти. Тобто ті нефахові люди, які вбачали в колабораціонізмі й у зраді певну побудову кар'єри, вони зараз усунуті. По картинках, фотографіях ми бачимо, що ядро – 3-4 людини, які постійно присутні на фото, яких ми можемо ідентифікувати. Для нас це незначна втрата, це не кращі фахівці. Скоріш за все, що на базі Новоросійського навчального морського закладу і в Ростові їм викладають більшість предметів російські викладачі. Тобто якась адміністративна частина є. Ми відстежували, що велика частина колаборантів була звільнена”, – додає Шумей.
  • На окупованих територіях України незаконна влада створила орган контролю пропаганди у школах, новостворений орган спеціалізуватиметься нібито на контролі за освітою.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів