Підтримати нас

У Херсоні судять грабіжника, від якого постраждали 24 людини

Автор статті
17 листопада 2023 11:40
1,133
Поширити:

У Херсонському міському суді знову слухають справу Дмитра Ш., якого звинувачують у пограбуванні 24 жителів обласного центру. Процес розпочався ще до повномасштабного вторгнення РФ. Коли росіяни окупували місто, чоловік утримувався в Херсонському слідчому ізоляторі.

За матеріалами кримінального провадження, оприлюдненими в Єдиному державному реєстрі судових рішень, Дмитро вже був раніше засуджений до чотирьох років позбавлення волі за грабіж, поєднаний із насильством.

Але, відбувши покарання, знову почав нападати на херсонців.

Увечері 10 червня 2018 року дочекався в під’їзді багатоповерхівки по вулиці Покришева місцевого мешканця і так вдарив його кулаком в обличчя, що той впав на сходи. Дмитро Ш. спробував виривати в нього з рук сумку, з якої випав мобільний телефон, але чоловік тримав її міцно. Тоді грабіжник ще двічі вдарив його в обличчя, схопив телефон і втік.

У липні того ж року Дмитра затримали. Клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою суд задовольнив частково. Підозрюваного взяли під варту, але він зміг вийти на волю під заставу в 55 230 гривень.

А поки слідство йшло, чоловік скоїв ще декілька злочинів. Але трохи “перекваліфікувався”, почав викрадати речі з автівок.

Аби потрапити всередину салону, відкривав водійські двері ножицями, або вибивав  вікно.

На його “рахунку” щонайменше 10 автомагнітол, два набори інструментів, два автомобільні компресори, буксирувальний трос, акумуляторний шурупокрут, розвідний ключ, бензопила, автомобільний акумулятор, зварювальний інвертор, Bluetooth-колонки, домкрат, рюкзак, зарядний пристрій та мультиметр.

Вдруге Дмитра затримали й взяли під варту без права застави в липні 2020 року. Слухання справи про пограбування, до якої правоохоронці додали звинувачення в крадіжках з автомобілів, почалося за два місяці, у вересні.

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення РФ на територію України, судовий процес ще тривав. Але через окупацію регіону суди Херсонщини не могли здійснювати правосуддя, їх роботу почали виконувати суди з сусідніх, не окупованих територій.

Справу Дмитра, як і інші справи Херсонського міського суду, направили на розгляд до Саксаганського районного суду Кривого Рогу.

З кінця березня 2022 року процес над Дмитром знову розпочався, на той час чоловік перебував уже в Північній виправній колонії № 90 окупованого Херсона. Судові засідання проводилися в режимі відеоконференції 30 березня, 26 травня, 26 липня, 23 вересня. Наприкінці листопада постало питання про продовження йому строку тримання під вартою. Проте зв’язок із підсудним встановити не вдалося, адже окупанти вивезли всіх бранців ПВК №90 міста в невідомому напрямку.

Наразі Дмитро Ш. повернувся до країни й перебуває в Миколаївському СІЗО, а його справа знову розглядається в Херсонському міському суді.

Чоловіка звинувачують у злочинах, передбачених частиною 2 статті 185 (крадіжка, вчинена повторно), ч. 3 ст. 185 (крадіжка, поєднана з проникненням), ч. 2 ст. 186 (грабіж, поєднаний із насильством) Кримінального кодексу України.

Максимальний термін покарання за вчинене – до шести років позбавлення волі. Чотири роки з них він уже “відсидів”. У тому числі – в установах покарань РФ, куди з 20.10.2022 по 07.11.2022 вивезли понад 1 тисячу 700  ув’язнених із Херсонщини та Снігурівської виправної колонії № 5 (село Центральне Миколаївської області). Доля більшості цих людей досі не відома. 

 

Подробиці депортації херсонських ув’язнених читайте в матеріалі Медіаплатформи “Вгору” тут.

 

Також  днями правоохоронці викрили 46-річного чоловіка, який збував жителям Херсона психотропну речовину «солі». Йому загрожує до 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ