Підтримати нас

Подробиці справи про депортацію херсонських ув’язнених

Автор статті
24 липня 2023 17:00
1,795
Поширити:

Доля більшості ув’язнених, вивезених окупантами з установ виконання покарання Херсонщини та Снігурівської виправної колонії № 5 (село Центральне, Шевченківської селищної громади Миколаївської області), досі не встановлена. 

Про це йдеться в матеріалах кримінального провадження стосовно Євгена Соболєва, який очолював створений окупаційною владою орган  “Управління федеральної служби виконання покарань Херсонської області” та наказав депортувати ув’язнених на територію Росії.

Євген Соболєв. Фото з відкритих джерел

У березні 2022 року усі установи кримінально-виконавчої системи області опинилися в на окупованій території. На той час там відбували покарання громадяни України: 

  • Північна виправна колонія № 90 - 858 чоловіків; 
  • Дар`ївська ВК № 10 - 242; 
  • Голопристанська ВК № 7 - 737;
  • Херсонський слідчий ізолятор - 321.

Євген Соболєв був начальником Північної виправної колонії №90. 

На початку травня 2022 року окупаційна влада створила “Управління федеральної служби виконання покарань Херсонської області” й призначила керівником Євгена Соболєва.

Як встановило слідство, упродовж липня - вересня 2022 року за наказом Соболєва засуджених, яких утримували в захоплених окупантами Дар`ївській ВК № 10 та Снігурівській ВК № 5 (97 осіб), перевезли до Північної колонії № 90.

Наприкінці жовтня, перед звільненням правобережжя, Соболєв домовився з керівництвом аналогічної служби в Криму та російськими військовими про “евакуацію контингенту”.

З Криму прислали п`ять спеціальних автомобілів для перевезення підозрюваних і обвинувачених з написами “ФСИН России” (Федеральная служба исполнения наказаний России).

Спочатку засуджених з Північної ВК № 90 та Херсонського слідчого ізолятора вивезли до Голопристанської ВК № 7 в селі Стара Збур`ївка. А звідти через Крим усіх депортували до установ на території РФ та тимчасово окупованої території України. 

Загалом з 20.10.2022 по 07.11.2022 вивезли більш ніж 1 тисячу 700 людей. 

Зокрема: 

  • одного чоловіка депортовано до Федеральної казенної лікувально-профілактичної установи “Міжобласна туберкульозна лікарня № 19”, Ростова-на-Дону;
  • вісім - до ВК № 2, с. Двубратське, Усть-Лабинський район, Краснодарського краю; 
  • п’ять - до Лікувально виправної установи № 20, м. Шахти, Ростовської області;
  • шість - до ВК № 19, м. Суровикіно, Волгоградської області;
  • одинадцять - до ВК № 14, м. Краснодар; 
  • три - до ВК № 26, м. Волгоград; 
  • три - до ВК № 5, м. Апшеронськ, Краснодарського краю;
  • чотири  - до ВК № 11,  с. Ахтарське, Приморсько-Ахтарський район, Краснодарського краю; 
  • одного - до ВК № 23, м. Урюпинськ, Волгоградської області; 
  • двох - до Центру тимчасового тримання громадян відділу Міністерства внутрішніх справ Росії,  м. Волгоград; 
  • двох - до ВК № 2, м. Керч.

Місця тримання інших примусово переміщених та депортованих засуджених досудовим розслідуванням поки не встановлені. А Євген Соболєв втік до Генічеська. 

Наразі йому інкримінують порушення законів та звичаїв війни у змові з окупантами (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України), -  від 8 до 12 років позбавлення волі.

Заводський районний суд міста Миколаєва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування, адже фігурант переховується від кримінальної відповідальності.

Ще раніше прокурори Херсонської обласної прокуратури в порядку спеціального досудового розслідування скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього очільника Північної ВК № 90 Євгена Соболєва за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України - позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна). Справа призначена до судового розгляду 15. 09. 2023 у Малиновському районному суді м.Одеси.

Також у червні 2022 року невідомі спробували ліквідувати Соболєва. До дерева прив’язали вибуховий пристрій, який здетонував, коли колаборант проїжджав повз на автівці. Він сильно постраждав, але вижив.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ