Підтримати нас

У Державному архіві області збирають нову колекцію

Автор статті
24 липня 2023 13:24
440
Поширити:

Після звільнення Херсона поступово почав відновлювати  роботу обласний Державний архів.  Про роботу закладу й створення нової архівної колекції  коресподентам медіаплатформи  “Вгору” розповіла директорка архіву Ірина Лопушинська.

За словами Ірини Лопушинської, в декількох трудових і районних архівах на деокупованій території  вже надають довідки населенню. Але основним завданням архівістів сьогодні є збереження та оцифрування матеріалів, які не вивезли окупанти, пограбувавши архіви.

Архівні документи і порожні полиці в архіві після деокупації

Крім того, наразі створюється окремий фонд, колекції якого поповнюватимуть пам’ятками сьогодення. Вже зібрали колекцію пісень про Херсон. Збирають і паперові згадки про події цих днів - рекламки, газети. Є в архіві й колекція фотографій, що відображають життя міста в період окупації та після звільнення. Серед них і низка світлин фотокореспондента медіаплатформи “Вгору” Олександра Корнякова. Велика частина знімків зроблена співробітниками архіву.

Дівчата-архівістки ходили на протестні мітинги і знімкували.  Окрім колекції “окупації міста”, тепер в нас створюється колекція “відновлення міста після окупації”. Зокрема, є такий підрозділ  як “ліквідація наслідків підтоплення”, - розповідає очільниця.

Архівісти стежать за публікаціями в соціальних мережах, ведуть перемовини з місцевими журналістами, які фіксували хроніки подій. Пропонують взяти участь у поповненні архіву й звичайних херсонців.

Я знаю, що дехто писав щоденники. Якщо  в людей є чим поділитися, наприклад, фото, або якісь інші спогади, ми з задоволенням приймемо ці документи на зберігання  з обо’язковим посилання на того, хто передав, - заохочує всіх небайдужих Ірина Лопушинська.

Нагадуємо, до викрадення історичних пам'яток Херсонщини причетні  російські архівісти.

Більш докладно про роботу архіву в окупації та після звільнення читайте в статті.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ