Підтримати нас

До пограбування Державного архіву Херсонщини причетні російські архівісти

21 липня 2023 10:17
1,274
Поширити:

Під час пограбування Державного архіву Херсонської області, окупантам допомагали російські фахівці архівної справи. Про це розповіла журналістам медіаплатформи  “Вгору” очільниця установи Ірина Лопушинська.

Наприкінці жовтня 2022 року до архіву завітали озброєні військові РФ і почали вивозити звідти історичну документацію.

Ірини Лопушинська переконана: серед військових були й цивільні, які вміють працювати з архівними топографами – пошуковими порталами, що містять відомості про те, де й що саме зберігається. Попри те, що викрадачі виносили все, буквально – полиця за полицею, деякі документи все ж відшукували цілеспрямовано. Наприклад, матеріали періоду голодомору та репресій.

Навіть архівісти не можуть пам'ятати ці тисячі фондів. І біда в тому, що наша архівна система повністю збігається з будь-якою архівною системою в країнах пострадянського простору. Не змінювалися ані назви фондів, ані їхня класифікація.Тому будь-яка людина, яка розуміється в архівній справі, зорієнтується в будь-якому архіві, – констатує директорка.  

За її  словами, у пабліках окупаційної влади Криму навіть писали про нагородження місцевих архівів за збереження вивезеного з Херсонщини. Відомі й імена тих, хто брав участь у грабунку.

Утім, Ірина Лопушинська не вважає цих людей колегами, адже вони свідомо пішли на злочин. Вона переконана: люди, які собі дозволяють грабувати культурне й національне надбання іншої країни – є варварами. 

Більш докладно про пограбування архіву, його окупаційне життя та сьогодення можна дізнатися тут

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ