Підтримати нас

Документи під ногами - як окупанти грабували архів Херсонщини

Автор статті
22 липня 2023 17:00
1,197
Поширити:

Коли окупанти прийшли грабувати Державний архів Херсонської області, то поводилися так, ніби те, за чим вони прийшли, немає ніякої цінності.

До архівних документів ставилися недбало, використовували в якості підставки під ноги, топтали чоботами. Про це розповіла журналістам “Вгору” директорка архіву Ірина Лопушинська.

За свідченням охоронців закладу, військові, що прийшли грабувати архів, близько п'ятдесяти озброєних чоловіків, перекрили вулицю і, підігнавши до будівлі фуру, почали виносити окументи. Охороні веліли сидіти й не рипатися, Вишикувавшись у  ланцюг, грабіжники передавали одне одному коробки з паперами  та завантажували до фури. Іноді коробки лопалися, документи розсипались по сходах. Їх ніхто не піднімав, а  затоптували чоботами. Кілька таких брудних, розтерзаних справ співробітники архіву зібрали й сподіваються очистити від бруду й підшити заново. Над цим вже почав працювати  реставратор.

Не менш обурливою знахідкою виявилися книги, знайдені під столами в кількох кабінетах архіву. Вочевидь “поціновувачі історії” використовували їх як підставки під ноги. 

Директорка архіву навіть не одразу здогадалася, чому книги лежать в такому місці. Коли побачила, спершу  подумала, що книга просто впала, адже вікна в архіві  вибиті вибуховою хвилею. Але коли під столами  в інших приміщеннях знайшлися ще книги, все стало зрозуміло. За словами Ірини Лопушинської, то були пам’ятки про голодомор.  

Та про щоб не розповідаєтьсв книзі, не можна топтати її ногами, - каже директорка.

Але російські архівісти, які скеровували дії злодіїв у військовій формі, вочевидь дотримувалися іншої думки.

Нагадуємо,  окупанти залишили по собі страшний бруд і безлад у приміщенні архіву, ще й примудрилися курити серед величезної кількості паперових документів. Більш докладно читайте в матеріалі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ