Підтримати нас

Туск закликав поляків бойкотувати президентські вибори в травні

30 квітня 2020 14:45
416
Поширити:

Ексглава Євроради і голова Європейської народної партії Дональд Туск закликав громадян Польщі не приходити на виборчі дільниці 10 травня, коли в країні відбудуться президентські вибори.

У своєму відеозверненні Туск повідомив, що сам вже ухвалив рішення не голосувати на майбутніх виборах, адже влада не може забезпечити їх безпеку.

Окрім того, голосування поштою не гарантує таємниці волевиявлення.

«Прості правила пристойності і порядності не дозволяють брати участь в тому, що пропонує влада… Правляча партія ПіС повинна розробити альтернативний план проведення виборів, який буде безпечним і в принципі справедливим», — цитує Туска Reuters.

Правляча партія Право і Справедливість наполягає на проведенні виборів відповідно до раніше визначених строків, незважаючи на зростаючу кількість заражень коронавірусом і смертей від ускладнень.

Сейм уже схвалив проведення виборів президента за допомогою поштового голосування.

Крім того, ПіС пропонує внести зміни до Конституції: зокрема, пропонується скасувати вибори, призначені на 10 травня, продовживши президентський термін з поточних п’яти до семи років.

Поправки до статті 127 Конституції також передбачають всього один термін президентства.

Опитування показують, що у травневих виборах братимуть участь близько 30% поляків.

Перший тур президентських виборів у Польщі заплановано на неділю, 10 травня 2020 року.

Якщо жоден з кандидатів не отримає більш ніж 50% голосів, другий тур відбудеться через два тижні, 24 травня 2020 року.

Лідером соцопитувань є чинний президент Анджей Дуда, який був обраний президентом Польщі на чергових виборах 24 травня 2015 року. Представляє консервативну партію Право і справедливість.

У Польщі зареєстровано 12 089 випадків захворювання на коронавірус і 570 смертей від ускладнень. У країні введено карантин, закрито школи і більшу частину магазинів, введено режим «усі в масках».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ