Підтримати нас

Тропічні павуки атакували Україну, екологи б'ють на сполох

Автор статті
13 вересня 2018 06:32
924
Поширити:

Їх отрута може спричинити важкі наслідки.

У національному природничому заповіднику "Тузловські лимани", що на Одещині, оселилися небачені в Україні види павуків. Зазвичай їх не зустріти ніде, окрім субтропіків в районі Середземномор'я, але судячи з усього зміна клімату найближчим часом обіцяє нам ще багато подібних сюрпризів.

 Про це на своїй сторінці у Facebook розповів голова пошукового департаменту, доктор екологічних наук Іван Русєв. Співробітників парку зазначає:

це може бути "хеіракантіум" (або "павук-жовтосум", латинською - Cheiracanthium punctorium) – отруйний павук з сімейства Miturgidae.

 Він поступово почав освоювати Європу. І не виключено, що небезпечний павук оселився і на Херсонщині.

"Цей новий вид павуків  полює активно вночі. Зазвичай ховається в листі, згорнутому в трубочку на будь-яких трав'янистих рослинах, розташованих поблизу. Раніше цей павук спокійно жив в країнах Середземномор'я і його межі просунулися на кілька сотень кілометрів на північ від кордонів свого звичного ареалу у зв'язку зі змінами клімату", - підкреслив еколог.

Фахівці активно досліджують цей підвид, помітили, що він почав зустрічатися в багатьох місцях півдня Одеської області, хоча раніше практично ніяк себе не проявляв, тим паче – не траплявся на очі людям, не кусав їх. Хоча отрута може спричинити важкі наслідки, але смертельної небезпеки не представляє.

У схильних до алергії може одразу підвищитися температура, болітиме голова, а потім – і все тіло, німіють кінцівки, підвищується нервозність і дратівливість.

Симптоми зникають вже за 10 днів, але під час відпочинку, особливо на відкритій місцевості, чи працюючи у саду у й на городі, експерти радять не забувати про елементарні правила безпеки, слідкувати за одягом та взуттям.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ