Підтримати нас

Свідки обвинувачення ховаються від суду, поліції та СБУ

11 березня 2019 14:22
308
Поширити:

Вже майже рік кримінальна справа про одержання хабарів заступником керівника департаменту Житлово-комунального господарства Херсонської міської ради Віктором Трамбовецьким та виконуючим обов’язки заступника міського голови Аркадієм Подлєсним перебуває на розгляді в суді. Однак коли справа дійшла до опитування свідків звинувачення, то вони -  щезли.

Нагадаємо, Аркадія Подлєсного і Віктора Трамбовецького затримали 28 вересня 2016 року. Їх заскочили «на гарячому», під час отримання чергової незаконної винагороди. Слідча група Генеральної прокуратури працювала в Херсоні декілька діб, правоохоронці провели 20 обшуків   за місцями проживання фігурантів і в міськраді. В операції з документування  злочину окрім працівників  Генеральної прокуратури України брали участь співробітники Служби безпеки.

Мер міста Володимир Миколаєнко тоді повідомив на прес-конференції, що, за його відомостями, про хабарництво правоохоронним органам заявив колишній очільник управління департаменту ЖКГ Олексій Рибаков. Олексій Рибаков цю інформацію не спростовував, але підкреслив, що коли першим заступником мера був Ігор Пастух, то від підприємців, які ремонтували і обслуговували комунальні об'єкти на замовлення міста, чиновники вимагали 10% «відкату», а Подлєсний змушував платити 15 і навіть 20%. Тому в підприємців терпець й урвався.

Втім, у кримінальній справі фігурують не один, а три свідки звинувачення, зокрема - керівництво ТОВ «Будмікс-Юг».

Згідно з матеріалами справи, оприлюдненими в Єдиному реєстрі судових рішень, представник товариства з обмеженою відповідальністю «Будмікс-Юг»  на початку червня 2016 року звернувся до заступника начальника Департаменту житлово-комунального господарства Віктора Трамбовецького з питанням щодо допуску підприємства до виконання робіт з капітального ремонту 2 житлових будинків. Віктор Трамбовецький відповів, що не буде заперечувати, але за умови передачі йому по 1 тис. грн. за кожен об'єкт. Йому передали 2 тис. грн. і отримали допуск.

Віктор Трамбовецький.

Фото з інтернету.

Але на цьому «дозвільні» питання не закінчилися.

Коли ТОВ «Будмікс-Юг» зробило ремонт одного будинку і треба було підписати акти прийому - передачі виконаних робіт, щоб отримати кошти за виконання замовлення міськради, Віктор Трамбовецький запропонував представнику компанії зустрітися біля приміщення Департаменту ЖКГ. А там повідомив: треба ще передати 86 250 грн. (15% від загальної суми договорів - 539 848 грн.). З його слів, ці гроші він передасть депутату міськради Аркадію Подлєсному, з них 5 % призначено для Херсонського міського голови, а 10 % - депутатам Херсонської міської ради. У разі відмови кошти, передбачені договором, на рахунки компанії переказані не будуть.

Гроші передавали в три етапи. Перший у вигляді 11 500 гривень - 16 вересня на вулиці Ярослава Мудрого біля кафе «Львівська шоколадниця, другий, 23 000 гривень, - 26 вересня у приміщенні кафе «Міське кафе» по вул. Ярослава Мудрого, а останній, 45 500 гривень, -  біля приміщення департаменту, 28 вересня.

У той же день, 28 вересня, 45 тисяч гривень хабара знайшли під час обшуку авто заступника керівника департаменту ЖКГ Віктора Трамбовецького. А перші два «транші» виявлено та вилучено під час обшуку за місцем  проживання виконувача обов’язків заступника міського голови Аркадія Подлєсного.

Аркадій Подлєсний. 

Фото з інтернету.

Обом фігурантам справи пред’явлено звинувачення за ч. 3 ст. 368 Кримінального Кодексу України:  «Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище» (від восьми до дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна).

Аркадія Подлєсного і Віктора Трамбовецького відсторонили від виконання їх обов’язків, але, незважаючи на тяжке обвинувачення, обидва майже з самого початку справи перебувають на волі бо погодилися співпрацювати зі слідством.

Досудове слідство закінчилося більш, ніж два роки тому. Суддя Херсонського міського суду Юлія Бочко прийняла обвинувальний акт на розгляд ще 9 березня.2017 року.

Але, починаючи з жовтня минулого року, справа «забуксувала». Бо судовий розгляд дійшов до опитування свідків злочину, але вони на засідання не з’являються, хоча про день та час повідомляються належним чином.

Спочатку засідання просто переносилися, потім Юлія Бочко зобов’язала поліцію доставити свідків до зали суду примусово. Але це «не спрацювало». Тож вимушена була ще тричі: 12.11.2018. 27.12.2018. 12.02.2019 виносити ухвали про примусовий привід свідків для  показів. Але доставити «злісних прогульників» вже мали  співробітники СБУ. Тобто представники  тієї служби, котрі більш за всіх зацікавлені в доведенні справи до «логічного кінця». Втім, це допомогло мало, бо на засідання 5 березня 2019 року двох свідків так і не доставили. Тож суддя знову зобов’язала СБУ їх розшукати та привести під конвоєм на наступне засідання, яке призначено на 02.04.2019 об 11:00.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ