Підтримати нас

Судитимуть незаконного декана факультету захопленого університету Херсона 

18 жовтня 2024 07:20
174
Поширити:
Фото зі сторінки Головного управління Національної поліції у Херсонській області

Правоохоронці завершили досудове розслідування щодо незаконного декана факультету інтегрованих технологій у захопленому російськими окупантами Херсонському національному університеті.

Про це йдеться на сторінці Головного управління Національної поліції у Херсонській області.

20 серпня 2024 року чоловік отримав підозру за впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти. Мова йшла про Олександра Вербицького. 

Правоохоронці встановили, що після окупації міста незаконна влада захопила Херсонський національний університет. На його базі вони створили “Державний бюджетний освітній заклад вищої освіти Херсонської області”. 

До захопленого вишу російські окупанти почали набирати співробітників. Влітку 2022 року працівника українського університету призначили на незаконну посаду декана факультету інтегрованих технологій.

Чоловік керував організацією роботи факультету за стандартами освіти держави-агресора. Також “декан” увійшов до складу приймальної комісії із метою організації та забезпечення початку навчального процесу за стандартами РФ. Згодом він викладав та забезпечував освітній процес на факультеті виключно російською мовою.

До звільнення ЗСУ Херсона чоловік брав активну участь у переміщенні обладнання та технічної бази захопленого українського вишу до Генічеська на лівобережжі Херсонщини, куди й сам виїхав.

Йому інкримінували частину 3 статтю 111-1 Кримінального кодексу України. 

Зараз досудове розслідування завершене, обвинувальний акт щодо нього затверджений обласною прокуратурою та скерований на розгляд суду. 

Вербицькому  загрожує ув’язнення до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

  • Правоохоронці повідомили про підозру в колабораціонізмі жителю Херсона 54-річному Віктору Сметанюку. Він впроваджував стандарти освіти РФ. Зокрема, підозрюваний розміщував символіку держави-агресора у приміщенні захопленого навчального закладу. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів