Підтримати нас

Справу Романа Підперигори вже два роки гальмують у суді

Автор статті
17 квітня 2020 14:34
1,283
Поширити:

Кримінальна справа начальника Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Романа Степановича Підперигори, затриманого на передачі хабаря керівництву регіонального Управління захисту економіки Департаменту Національної поліції, уже більше двох років гальмується в суді на стадії «підготовчого засідання». Чергова спроба перейти до розгляду справи була призначена на 17 квітня.

За матеріалами справи Роман Підперигора домовлявся з тодішнім начальником УЗЕ Артемом Антощуком про «взаємодію». Обіцяв щомісяця надавати по 1000 доларів лише за те, щоб фахівці служби «не чіпали» підприємців та колег, з якими у нього спільні фінансові інтереси.

Чиновника затримали «на гарячому» ще 26 вересня 2017 року. У якості запобіжного заходу йому було призначено тримання під вартою. Але вже 29 вересня Роман Степанович вийшов на волю під заставу у розмірі 84 200 грн.

Справу про звинувачення пана Підперигори за ч. 3 ст. 369 Кримінального Кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, - санкція статті передбачає від 4 до 8 років позбавлення волі,  без можливості звільнення від відбування покарання з випробуванням, оскільки злочин є корупційним.) передали на розгляд Херсонського міського суду ще на початку лютого 2018 року.

За законодавством, на підготовчому засіданні суд має прийняти одне з таких рішень:

- затвердити/не затвердити угоду про визнання винуватості чи про примирення;

- закрити провадження (наприклад, якщо звинувачений помер, чи потерпілий відмовився від претензій);

- повернути обвинувальний акт для усунення недоліків;

- направити обвинувальний акт на розгляд іншого суду, якщо його направлено «не за адресою»;

- призначити судовий розгляд.

І це – все.

Справа Романа Підперигори потрапила на розгляд судді Херсонського міського суду Наталії Стамбули. Підготовче судове засідання вона призначила вперше ще на 21.02.2018 року. Але до судового розгляду вона досі, вже понад два роки (!) – так і не перейшла.

Бо те саме «підготовче» судове засідання відкладається під різними приводами. Передостанній раз, 17 березня 2020 року, його перенесли тому, що з чотирьох  адвокатів  Романа Підперигори на суд з’явилися лише два, бо один перебував на лікарняному, іншого викликали в Київ до СБУ. Чиновник наполягав, що за відсутності всіх адвокатів його права на захист будуть порушені.

Тож Наталія Стамбула призначила нову дату та час: о 13 годині 17 квітня.

Однак і цього разу підготовче засідання знов не відбулося. Як пояснили в прес-службі обласної прокуратури, засідання перенесли за клопотанням захисників звинуваченого. Перенесли – до кінця карантину!

Хоча інші кримінальні справи в Херсонському міському суді  подовжують розглядатися. Бо відповідно до вимог статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод,  справи про кримінальне обвинувачення мають бути розглянуті в суді впродовж розумного строку.

Тим часом, до мінімального терміну покарання передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України залишилося лише півтора року. Тобто, якщо справу ще стільки «протягнуть», то Роману Підперигорі можуть врешті-решт призначити 4 роки позбавлення волі, але одразу ж звільнити від покарання за закінченням терміну притягнення до відповідальності.

А звинувачений подовжує працювати начальником Департаменту бюджету і фінансів, ходить на сесії міської ради, «засвітився» у скандалі навколо розпродажу комунальних приміщень, але стає все біднішим.

До затримання він теж не був багатим, - жив у «приймах», в будинку матері своєї співмешканки Оксани Подгорної, але мав заощадження – зберігав готівкою 8 980 грн. та 4300 EUR. Потім заощадження в декларації зникли, але з’явився Mercedes-benz співмешканки, яким він користувався. Та в декларації 2018 року (як і в декларації за 2019 рік) – «безоплатна» автівка теж «щезла».  Декларант навіть не вказав машину у якості майна співмешканки, бо начебто йому нічого не відомо про її власність та майновий стан.

Складається враження, що Роман Підперигора «ходить по лезу ножа», ризикує, щоб приховати витрати на судовий процес. Адже позначка «Член сім’ї не надав інформації» – це законний привід для Національної агенції з питань запобігання корупції провести повну перевірку декларанта і його родини. Чи Оксана Подгорна в ньому розчарувалася й навмисно підставляє його? Тоді, мабуть, він ризикує залишитися ще й без даху над головою.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ