Підтримати нас

Судовий серіал з Романом Підперигорою

Автор статті
21 березня 2020 10:00
1,189
Поширити:

Підготовче засідання в справі дачі хабара начальником Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Романом Степановичем Підперигорою вчергове перенесли.

Нагадаємо, чиновника затримали ще 26 вересня 2017 року. За інформацією правоохоронців, директор Департаменту бюджету і фінансів міської ради домовлявся з керівництвом регіонального Управління захисту економіки Департаменту Національної поліції про «взаємодію». Обіцяв щомісяця надавати по 1000 доларів, лише за те, щоб фахівці служби «не чіпали» підприємців та колег, з якими у Підперигори  спільні фінансові інтереси. 

Перший хабар Підперигора дав тодішньому начальнику УЗЕ Артему Антощуку 25 липня. Другий – ще 2 тисячі доларів (за два місяці одразу) – у вересні. Гроші передавав у кав’ярні «Scorini». Тоді ж Романа Степановича і затримали.

Наступного дня, 27 вересня, чиновнику повідомили про підозру в скоєнні злочину за ч. 3 ст. 369 Кримінального Кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище).

Майже одночасно старший слідчий обласної прокуратури звернувся до суду з клопотанням застосувати до затриманого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. А якщо буде розглядатися застава – щоб її розмір визначили не менш, ніж 505200 гривень, (бо лише хабар за курсом валют на той час складав майже 80 тис. грн.).

Аргументуючи клопотання слідчий вказав, що Підперигора має широке коло зв’язків у органах влади та серед правоохоронців, може через цих знайомих впливати на свідків, а також може знищити чи сховати документи, зокрема, пов’язані з розкраданням коштів місцевого бюджету. Адже його підозрюють ще й в зловживанні владою та службовим становищем під час проведення тендерних процедур. А затриманий на той час вже понад 15 років обіймає посаду начальника Департаменту бюджету та фінансів Херсонської міської ради, є депутатом Херсонської міської ради.

Крім того, санкція статті за хабар передбачає від 4 до 8 років позбавлення волі (з конфіскацією майна або без такої), - але без можливості звільнення від відбування покарання з випробуванням, оскільки злочин є корупційним. Тож підозрюваний може ще й втекти.

Але суддя Херсонського міського суду Дмитро Гонтар клопотання задовольнив частково:  погодив тримання під вартою, але заставу визначив у розмірі трохи вищому за хабар -84 200 грн. І вже 29 вересня Роман Підперигора вийшов на волю під заставу.

Так і до пенсії недалеко

Прокуратура під час слідства намагалася декілька разів відсторонити від посади директора Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради. Але це вдавалося з «перманентним успіхом». Якось суддя Дмитро Гонтар навіть самовідвід хотів взяти через те, що йому втретє надійшло таке клопотання, а всі винесені ним попередні ухвали про відсторонення Підперигори скасовувала апеляційна інстанція. Але його колежанка, Галина Радченко, зауважила: вказана обставина не може бути підставою для відводу та не може свідчити про його упередженість.  Й відмовила колезі у самовідводі. 

Слідство завершилося на диво швидко. На початку лютого 2018 року справу вже передали на розгляд Херсонського міського суду. Щоправда, у фінальному пакеті документів ні натяку на зловживання владою або службовим становищем, лише – дача «неправомірної вигоди».

Справу розподіляли всього між чотирма суддями, бо інші не мали відповідних повноважень, спеціалізації, Дмитро Гонтар слухав поєднану справу (тобто розглядав клопотання під час досудового слідства), а голова суду Григорій Смирнов запланував відпустку.

Матеріали «дісталися» Наталії Стамбула.  Вона призначила підготовче судове засідання на 21.02.2018 року. Й - запала тиша. Слухання вже понад два роки (!) - досі не розпочалися.

Роман Підперигора подовжує керувати Департаментом фінансів та ходити на сесії міської ради. Навіть нещодавно «засвітився» у скандалі навколо розпродажу комунальних приміщень.

А підготовче судове засідання переноситься під різними приводами. Чергове, 17 березня 2020 року, наприклад, перенесли знову, на 17 квітня. Бо з чотирьох  адвокатів  Романа Підперигори на суд з’явилися лише два, бо один перебував на лікарняному, іншого викликали в Київ до СБУ. Чиновник наполягав, що за відсутності всіх адвокатів його права на захист будуть порушені. Дивно, але  вимогу Підперигори перенести засідання підтримав і представник прокуратури.

Тим часом, до мінімального терміну покарання передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України залишилося лише півтори року. Тобто, якщо справу ще стільки «протягнуть», то Роману Підперигорі можуть врешті-решт призначити 4 роки позбавлення волі, але одразу ж звільнити від покарання за закінченням терміну притягнення до відповідальності.

А що в деклараціях?

У декларації за 2016 рік Роман Підперигора вказував, що у нього немає «ні кола, ні двора», лише деякі заощадження.

Разом із Оксаною Подгорною та спільною донькою Златою безоплатно живуть у будинку Тетяни Михайлівні Подгорної  (судячи з усього, – тещі) та користуються її земельною ділянкою. Площа будинку - 420,2 кв. м, ділянки – 316 кв. м. Автівок чи інших дорогих речей не мав. За місцем роботи отримав 118 085 грн. зарплатні. Назбирав готівкою 8 980 грн. та 4300 EUR. І це все. На банківських рахунках – нічого. А що є у дружини – йому начебто не відомо, бо вона не надала (та досі не надає) потрібної інформації.

У декларації за 2017 рік у Романа Підперигори неочікувано з’являється ще автівка, якою він користувався -  Mercedes-benz 2011 року випуску (схоже, він на ній приїжджав до кав’ярні).

Момент затримання

Фото з Інтернету

Виявляється, ця машина належить його співмешканці ще з 2013 року, але він про неї, що, теж «не відав»? А, крім того, у директора Департаменту десь «розчинилася» готівка. Ніяких заощаджень не залишилося взагалі. Хоча зарплатню подовжував отримувати – загалом йому нарахували  та заплатили з міського бюджету 188 330 грн.

А в декларації за 2018 рік – автомобіль знову «щез». Залишилися лише безоплатне користування тещиним будинком та зарплатня - 293 182 грн.

Цікаво, що він вкаже зараз, у декларації за минулий рік? Адже її досі не обнародувано.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ