Підтримати нас

For Sale: Херсон виставили на розпродаж

Автор статті
25 лютого 2020 13:19
1,484
Поширити:

До переліку комунального майна, яке депутати пропонують продати, потрапили пам’ятки архітектури, приміщення безоплатної правової допомоги, філіали банків, бібліотеки-філії, обласна медична бібліотека і багато інших важливих об’єктів.

Рівно через вісім місяців, 25 жовтня, в Україні відбудуться чергові вибори до місцевих рад. І хоча не можна сказати, що передвиборна кампанія в розпалі, але спекотне її дихання вже починає відчуватися.

Вітром швидких політичних змін віє і в Херсонській міській раді, де нинішній склад депутатського корпусу, схоже, відчуває невблаганне наближення закінчення терміну своєї каденції. Інакше важко пояснити те завзяття, з яким народні обранці вкупі зі «співчуваючими» їм чиновниками виконавчих органів останнім часом взялися за своє улюблене заняття - «дерибан» коштів і майна територіальної громади.

Причому, на відміну від колишніх часів і скликань, коли дотримувалася хоч якась видимість правової пристойності, сьогодні городян грабують абсолютно безсовісно і відкрито.

Яскравим прикладом може служити рішення сесії номер 2256 від 20 грудня 2019 року «Про затвердження переліку об’єктів малої приватизації, які перебувають у комунальній власності Херсонської територіальної громади і підлягають приватизації» (відзначимо в дужках стилістичну «косорукість» самої назви документа, хоча мова, звичайно, не про це).

${gallery:2d0ea6a1305f51c40c1a9f70d6eba712}

У даному переліку, як відомо, опинилося одразу 87 об'єктів комунальної власності, які профільне управління міськради в особі його начальниці Аліси Вербицької запропонувало виставити на продаж. Загальна площа цієї нерухомості складає понад 15 тисяч квадратних метрів, а сума, яку намагатимуться переказати до міського бюджету в результаті торгів - лише 17 мільйонів гривень. Тобто, один квадратний метр цих приміщень коштує приблизно 44 долари США – що, принаймні, в десять разів дешевше найскромнішої нерухомості десь на відлюдькуватій околиці Херсона.

Як стверджують деякі депутати, проєкт цього рішення потрапив їм у руки безпосередньо в залі засідань, всього лише за лічені хвилини до слухання відповідного питання порядку денного, який значився під номером 34. Раніше ж на засіданнях постійних комісій та на робочій групі з підготовки до сесії розглядався зовсім інший документ, в якому значилося всього 12 об’єктів нерухомості. У свою чергу, на сайті міськради спочатку було розміщено проєкт рішення з 6 об’єктами.

Пояснити, звідки взявся такий кардинально оновлений список приміщень під приватизацію і яка причина такого виняткового поспіху, Аліса Вербицька або не змогла, або просто не захотіла, а міський голова Володимир Миколаєнко, в свою чергу, настійно поквапив депутатів натиснути кнопки і вирішити питання якшвидше. В результаті за «кота в мішку», тобто, по суті, - за продаж з молотка десятків комунальних об'єктів, про які багато хто в сесійній залі навіть не чув, проголосувало 30 депутатів при необхідних для результативного рішення 28.

У перші дні, тижні і навіть місяці після того, що сталося, ЗМІ і громадськість більше уваги приділили лише тим пунктам горезвісного рішення 2256, які були присвячені продажу приміщень бібліотек-філій (про «епопею» з оптимізацією Центральної бібліотечної системи Херсона ми писали неодноразово). Але в інформаційному шумі, який цілком переключив увагу городян на «бібліотечну» історію, мало хто поцікавився - а що ще ж хочуть продати представники наших інтересів у міськраді?

І не цікавилися зовсім даремно, оскільки в перелік об’єктів, що підлягають приватизації, крім бібліотек, потрапив цілий ряд воістину «смачних» приміщень, більшість яких розміщено в центральній частині обласного центру.

Чого тільки варті лише адреси цих об’єктів: це і проспект Ушакова, і вулиця Суворова, і Преображенська, і Мозолевського, і Потьомкінська, і Перекопська, і Морська... А площі ряду приміщень дорівнюють навіть не десяткам, а сотням квадратних метрів! При цьому частина будівель, запропонованих під продаж, - це пам’ятки історії та архітектури.

У кулуарах міськради і серед осіб, ознайомлених з внутрішньої «кухнею» цього органу, подейкують, що нагальний розпродаж комунальної власності готується не просто так, а, що називається, під конкретних депутатів, які вже поділили між собою особливо ласі шматки комунального пирога і стоять «на низькому старті», з тим, щоб через фірми-прокладки придбати жадані приміщення. Фігурують прізвища  Больбота, Білоковиленка, Назаряна, Мазур, Хмаро, Підперигори та інших. Але, підкреслимо, цю інформацію офіційно не підтверджено.

Скасувати скандальне рішення сесії номер 2256 депутати самостійно не можуть: в нього можна або внести певні зміни, або скасувати за рішенням суду. Однак, 21 лютого за позовом секретарки Херсонської міської ради Олени Урсуленко відкрито кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем начальницею управління комунального майна Алісою Вербицькою. І в даний час вживаються заходи, які б дозволили зупинити реалізацію вищезгаданих об’єктів.  

На закінчення підкреслимо, що за ходом усієї цієї «приватизаційної історії» онлайн-газета «Вгору» стежитиме найуважнішим чином.

В галереї - фото лише деяких приміщень, що виставлено на приватизацію

${gallery:b440f205d8af73e5f1eb9ad7557df4cd}

P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Тест на законність», що виконується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ